Evo ko nas najviše mrzi u Evropi

Autor:

Vesti

06.10.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko nas sve mrzi u Evropi? Naizgled možda čudno pitanje, ali u svetlu saznanja koja je otkrio Srpski telegraf, a koja su zatim potvrdili istoričari i analitičari, o sprezi Katalonaca i Hrvata, koja datira još od vremena NDH, sasvim je logično...

RepublikaFoto: youtube.com/Edo 777
Prijateljstvo i neprijateljstvo se odnosi na vlasti tih zemalja, ne na narod

Često je politika drugih država u regionu, ali i Evropi i svetu prema Srbiji obojena netrpeljivošću i predrasudama.

Za neke poput Hrvatske i Albanije razlozi su jasni, za neke druge su maskirani, ali generalno govoreći, iza svega stoje ili istorijski ili politički razlozi.

Sa ekspertima za oblast spoljne politike istražili smo ko su naši najveći neprijatelji, ali i prijatelji u Evropi.

Spoljnopolitički analitičar Dušan Proroković kaže da ozbiljne zemlje rade istraživanja o tome ko im je naklonjen, a ko ne.

- Tako Rusi percipiraju Beloruse kao najveće prijatelje, a Nemci Austrijance i Švajcarce. A u Bosni, recimo, urađeno je istraživanje pre tri godine o tome ko najviše podržava BiH u svetu i odgovor je logičan - Turska, iako im zapravo vetar u leđa najviše daje Amerika - ističe Proroković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić pak navodi da je Srbija relativno mala zemlja koja ima ključni regionalni uticaj i stoga je predmet posebnog interesovanja velikih sila sa akcentom na EU, Rusiju i NATO.

- U tom smislu i dolazi do utiska da nas neko voli, a neko ne, iako se radi o surovoj borbi za uticaj u regionu. Za nas je posebno otežavajuća činjenica da imamo bliske odnose sa Rusijom, što pojedinim državama ne odgovara zbog sukoba sa njom - zaključuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading