Ministarstvo zdravlja: Unapređujemo položaj naših zdravstvenih radnika

Autor: Republika

Vesti

18.01.2020

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja je u prethodnom petogodišnjem periodu odlučno sprovodilo mere usmerene ka reformi i napretku našeg zdravstvenog sistema, kroz značajna ulaganja u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova najsavremenijim medicinskim aparatima, zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika uz omogućavanje njihovog usavršavanja i specijalizacija, kao i značajno unapređenje položaja zdravstvenih radnika.

RepublikaFoto: Photo by Martin Brosy on Unsplash
Foto: Ilustracija

- U skladu sa tim, tokom protekle 2019.godine zdravstvenim radnicima povećane su plate dva puta, na početku i kraju kalendarske godine. Plate su zdravstvenim radnicima povećavane i 2018.godine, tako da su danas plate medicinskih sestara i tehničara jednake platama lekara u 2008.godini. Te 2008. godine, medicinske sestre imale su platu 29.136 dinara, a danas je njihova plata 47.572 dinara.  Povećanje u odnosu na 2008.godinu  iznosi blizu 20.000 dinara.

Takođe, lekar specijalista 2008.godine imao je platu 62.763 dinara. Danas je plata lekara specijaliste 96.269 dinara, odnosno blizu 35 hiljada dinara veća u odnosu na 2008.godinu.

Ovi podaci, koji su egzaktni, lako proverljivi i javni, nedvosmisleno pokazuju opredeljenje države Srbije da brine o svojim lekarima i medicinskim sestrama/tehničarima, odnosno da značajno i kontinuirano unapređuje položaj naših  zdravstvenih radnika kako bi oni  svoju profesionalnu karijeru gradili u našoj zemlji.

Foto: Ministarstvo zdravlja
Plate zdravstvenih radnika

Ministartsvo zdravlja ponosno je na svakodnevni rad i trud  zdravstvenih radnika, koji odgovorno i profesionalno brinu o zdravlju naših građana i naše dece, i koji ničim nisu zaslužili da budu predmet političkih borbi zasnovanih na lažnim obećanjima onih u čije vreme  su plate  lekara i medicinskih sestara bile desetinama hiljada niže nego danas.

Umesto njihovih lažnih obećanja, zasnovanih na dekretima i proizvoljnim računicama, Ministarstvo zdravlja nastaviće da i u narednom periodu povećava plate zdravstvenih radnika, da  unapređuje uslove rada, da gradi bolnice i kliničke centre, da zapošljava najbolje diplomce medicinskih fakulteta sa prosečnim ocenama deset i devet, kao i diplomce medicinskih škola, jer je to najbolji način da izgradimo efikasan i održiv zdravstveni sistem po meri svih naših građana - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading