Vučić: Izbori u decembru? NISAM ZA, ALI SE NE PROTIVIM!

Autor:

Vesti

26.09.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ne mislim da je najbolje da izbori za Skupštinu Beograda budu u decembru, ali se neću protiviti toj odluci", poručio je predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Lider SNS Aleksandar Vučić nije oduševljen zahtevom naprednjaka

Upitan o tome da li je doneta odluka o beogradskim izborima, Vučić je rekao da o tim izborima nije razmišljao.

- Uopšte nisam razmišljao o tome, juče sam kasnio na taj sastanak (beogradskog odbora SNS). Nebojša (Stefanović) je rekao da oni razmišljaju o izborima koji treba da budu u decembru. Rekao sam da ne mislim da je to baš najbolje, ali neću da se protivim - rekao je Vučić novinarima u Krepoljinu kod Žagubice.

Zašto ne bi bilo u redu da koriste moje ime. Ja sam predsednik Srbije, ali sam i dalje predsednik stranke, Aleksandar Vučić, šef države

Dodao je da je stranačkim kolegama rekao da na beogradskim izborima mogu da stave njegovo ime ako im je potrebno, ali da bi u budućnosti to moglo da bude teško.

- Ja sam rekao: "Ljudi, idite i nemojte da se plašite... Idite i pobedite." Rekao sam im da se ne plaše i da su uradili više za Beograd nego neki drugi u prethodnih 15 i 20 godina - naveo je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Predsednik Srbije ohrabruje stranačke kolege da izađu na crtu svima, jer smatra da su za Beograd uradili više nego neki za deceniju i po vladavine

Na pitanje da li je u redu da SNS koristi njegovo ime na lokalnim izborima, Vučić je odgovorio:

- Zašto ne bi bilo u redu da koriste moje ime. Ja sam predsednik Srbije, ali sam i dalje predsednik stranke. Doprineo sam i borim se s njima da Beograd i svi naši gradovi izgledaju lepše.

MOJ STAV

Bojan Klačar, Cesid

Izvesnije je da beogradski izbori budu u januaru, pre nego u decembru. U svakom slučaju, to više odgovara partijama koje su na vlasti i Vučiću, a ne opoziciji.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

Da li ostajem gradonačelnik? Ne bavim se time.

PANIKA U OPOZICIJI

Međutim, najava da bi izbori mogli da budu održani u decembru izazvala je paniku u opoziciji.

- Sva je prilika da će Jeremić, Janković i Obradović ići zajedno na beogradske izbore. Naime, Jeremić pokušava da uglavi tu i Boška, Janković se za sada protivi, ali velike su šanse da će pristati na Dveri. Kako stvari stoje trenutno, DS ostaje van ove priče - kaže sagovornik Srpskog telegrafa iz opozicije.

Analitičar Branko Radun ocenio je da su prestonički izbori za opoziciju test da li će uopšte preći cenzus, dok za odluku da Vučić bude nosilac liste SNS on kaže da je to mač s dve oštrice.

Sva je prilika da će Jeremić, Janković i Obradović ići zajedno, DS van koalicije, Izvor Srpskog telegrafa

RepublikaFoto: Tanjug
Važi za ozbiljnog rivala: Aleksandar Šapić

ONI SU POMINJANI KAO KANDIDATI

Vesna Rakić Vodinelić

kandidat Živkovićeve Nove stranke

Aleksandar Šapić

aktuelni predsednik opštine Novi Beograd

Čedomir Jovanović

lider LDP, nije isključeno da bude kandidat svoje partije

Dragan Đilas

bivši gradonačelnik Beograda kao kandidat Jankovića i Jeremića

Miljan Damjanović

poslanik SRS, njega su radikali kandidovali bez premišljanja

Nikola Đuričko

zbog podrške PSG, spekulisalo se da bi i on mogao u izbornu trku

Saša Janković

lider PSG, pokret bi njega na čelo prestonice

Rodoljub Šabić

pominjan kao Jankovićev kandidat

Sreto Malinović

general kojeg bi DS mogao da gurne u trku

Tamara Tripić

potpredsednica demokrata koja bi mogla da uđe u trku

Saša Radulović

Najavljivao, ali i negirao da će biti kandidat DJB za prvog čoveka Beograda

Ljubiša Beli Preletačević

još vaga, "odlučiće pomoću intuicije jer je ona jača od svega"

REAKCIJE

Zoran Živković, Nova stranka - Bojkot izbora priželjkuje vlast i mi im to nećemo dati. Naša stranka je otvorena za sve prirodne koalicione partnere
Dušan Pavlović, DJB - Pozivam kolege iz opozicije da se ujedine u što širem frontu. Ovi izbori nisu prilika za ideološka sučeljavanja, već za borbu za što veću podršku građana
Boško Obradović, Dveri - Imamo program za Beograd i apsolutno smo spremni za te izbore, ali ponavljam, uslovi za njihovo održavanje nisu fer
RepublikaFoto: Tanjug
Borba za Beograd je počela

SVI DECEMBARSKI IZBORI

1990. - 9. i 23. DECEMBAR Prvi višestranački izbori za Narodnu skupštinu Srbije posle Drugog svetskog rata. Uz njih održani i izbori za predsednika Srbije, na kojima je Slobodan Milošević ubedljivo pobedio Vuka Draškovića.
1992. - 20. DECEMBAR Vanredni parlamentarni i vanredni predsednički izbori. Miloševiću se najozbiljnije suprotstavio tadašnji jugoslovenski premijer Milan Panić, iza kog je stala opozicija. Ipak, Milošević je odneo pobedu sa milion glasova više.
1993. - 19. DECEMBAR Prevremeni parlamentarni izbori održani nakon što je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević u oktobru raspustio Skupštinu.
1997. - 7. i 21. DECEMBAR Izbori za predsednika Srbije obavljeni u dva kruga. Pobedu nad Vojislavom Šešeljem odneo Milan Milutinović.
2002. - 8. DECEMBAR Ponovljeni izbori za predsednika Srbije, ali zbog nedovoljne izlaznosti proglašeni su neuspelim. Trku za predsednika Srbije vodila su dvojica Vojislava - Koštunica i Šešelj.
2003. - 28. DECEMBAR Vanredni parlamentarni izbori, nastali kao posledica pada vlade DOS u parlamentu početkom novembra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
nikolas

26.09.2017 07:03

Mozda je malo kratak rok ali ko zna zasta je to dobro.

Vračar

26.09.2017 07:34

@nikolas - Potpuno je svejedno da li će gradski izbori biti u decembru ili kloji mesec kasnije. Siguran sam da će naprednjaci na tim izborima prosto rasturiti opoziciju.

Jaguar

26.09.2017 07:11

Decembar je pravo vreme za izbore i pobedu.

milorad

26.09.2017 07:30

@Jaguar - Tako je! Samo jako - do pobede! Beli!