ĐUKANOVIĆ: Smenite Zoranu!

Autor: standard.rs, Republika

Vesti

13.09.2017

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović oštro je kritikovao potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović, nakon što su u pojedinim medijima objavljenje informacije da je Mihajlovićeva ugovarala sastanak sa opozicionom Demokratskom strankom. Kolumnu Đukanovića, u kojoj je poslanik naprednjaka Mihajlovićevu označio kao "neprijatelja Vlade Srbije", prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Tanjug
Bez dlake na jeziku: Vladimir Đukanović

Samo po sebi krajnje je kontradiktorno da neko sedi u vlasti, i to u onoj izvršnoj, a da se ponaša kao opozicija, odnosno da sve čini da tu istu vlast minira kad god se ukaže prilika. Logika nalaže da se vlast takvoj osobi zahvali i da potraži adekvatnu zamenu, međutim, najpre je logično a pre svega i moralno da se ta osoba, s obzirom da je nezadovoljna svojom pozicijom u vlasti ili eventualno radom vlasti u kojoj sedi, sama ponudi da podnese ostavku i da eventualno pređe u opoziciju ili se povuče naa neko vreme iz političkog života. Ali u Srbiji je izgleda moral odavno postao nepostojeća kategorija za mnoge koji se domognu neke od funkcija.

Agresivna kampanja

Da ne okolišam. Radi se o aktuelnoj potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, koja je zbog potpuno nejasnih razloga ušla u evidentan sukob sa ministrom Zoranom Đorđevićem oko toga ko će i kakav predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti zastupati pred poslanicima. Očigledno zbog toga što je dotična potpredsednica umislila da ona ima isključivi monopol da taj zakon napiše i predstavi javnosti, tek agresivna kampanja koju je pokrenula oko tog predloga zakona i medijski spinovi upereni protiv ministra Đorđevića, koji, uzgred, po zakonu, jedini može da taj zakon predstavi pred parlamentom, jasan su pokazatelj da je suština tog zakona isključivo lična promocija i verovatno dobijanje određenih poena u nevladinom sektoru, što je opet dodatni poen kod pojedinih ambasadora. Inače, sam predlog zakona kakav je potpredsednica Vlade nameravala da progura je, blago rečeno, katastrofalan i neprimenjiv, tako da je zaista dobro što je tako nešto povučeno. O samoj sadržini i namerama neki drugi put; vratimo se na suštinu, a to je sve ono što je dotična činila kako bi taj predlog zakona progurala.

RepublikaFoto: Tanjug
Šuruje sa opozicijom?! Zorana Mihajlović

Jedan dnevni list objavio je da je potpredsednica Vlade preko svoje savetnice ugovarala sa Aleksandrom Jerkov iz opozicione Demokratske stranke na koji način da opozicija napada ministra Đorđevića, pa i samu vladu, zbog tog zakona. Čak je i samog ministra častila vrlo ružnim i nipodaštavajućim epitetima. Ukoliko je istina to što je objavio taj dnevni list, a mislim da se sa tim podacima, pa i SMS porukama, niko ne bi smeo tek tako igrati, jer rizikuje da popije žestoku tužbu, potpredsednica Vlade više u toj vladi ne bi mogla da ostane ni sekunde. A, vala, ni u samoj Srpskoj naprednoj stranci.

Ostavka

Moralno bi bilo da podnese ostavku mada, iskreno, to ne očekujem od nje. No zahtev za njeno razrešenje bio bi normalan put, jer ne može se sedeti u vladi, a ujedno raditi protiv te iste vlade i njenih članova, i to zajedno sa opozicijom. Na stranu to što joj ovo nije prvi ovakav skandal i da je sličnih bilo na pretek zbog kojih je, po mom mišljenju, Aleksandar Vučić odavno trebalo da joj se zahvali na saradnji, ali ovo je nešto što je prešlo sve moguće granice.

Ukoliko se sada ne reaguje, plašim se da će se ući u fazu da više niko neće moći da snosi nikakve kosekvence za propuste i skandale koje čini i da će sama vlast pokazati katastrofalnu slabost, odnosno sama Zorana Mihajlović će pokazati da je jača i moćnija od svih u ovoj državi. Ovo je i udarac za samu premijerku, jer u vladi koju vodi drži osobu koja radi protiv te vlade. Prema tome, ako se utvrdi da je zaista Zorana Mihajlović ugovarala sa opozicijom metode kako da napadaju njenog kolegu u vladi, pa i samu vladu i premijerku Brnabić, a izostane li bilo kakva reakcija u smislu njenog razrešenja iz vlade, plašim se da će to biti jasan znak da se nekima u ovoj državi dopušta da rade šta god im padne napamet i da su jači od sistema.

Inače, za mene ona više nije deo vlasti, a verujem i za veliki broj mojih kolega. Što se mene tiče, stavljam znak jednakosti između nje i, recimo, Aleksandre Jerkov. Obe su politički protivnici aktuelne vlade i Srpske napredne stranke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading