Sloba i Tuđman odbili da Jugoslavija uđe u EU!

Autor:

Vesti

24.08.2017

20:45 >> 16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tadašnja Jugoslavija je još 1990. godine mogla da uđe u Evropsku uniju i dobije veliku ekonomsku pomoć od EU, ali su Milošević i Tuđman to odbili.

Nije prihvatio Delorov plan: Slobodan Milošević

Kako je u jednom intervjuu pre deset godina otkrio bivši predsednik Makedonije Kiro Gligorov, rat je mogao da bude izbegnut da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske.

Prema svedočenju Gligorova, pred samo rasturanje Jugoslavije, kao poslednji pokušaj da ne dođe do rata između republika, u Beograd je došla trojka iz evropske zajednice. U delegaciji su bili Žak Delor, predsednik Evropske komisije, Hans van den Bruk i Žak Santer, ministar inostranih poslova Luksemburga, zemlje koja je u tom trenutku predsedavala zajednicom. Okupili su članove jugoslovenskog predsedništva i izabrane predsednike republika kako bi im izneli plan.

- Žak Delor nam je pročitao predlog koji je bio usaglašen na evropskom ministarskom savetu. Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da bi uspela reforma Ante Markovića, Jugoslavija dobija iz budžeta EU pet i po milijardi dolara. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsednika republika, ako jedan kaže A, drugi kaže B - ispričao je Gligorov 2007. godine, ističući da i sam oseća deo odgovornosti jer je bio u tom timu.

Kako je rekao, čelni ljudi republika nikako nisu mogli da se sporazumeju.

Franjo Tuđman hteo da obnovi "hrvatsko kraljevstvo"

- Delor nam je tada rekao i da svaka republika koja želi da bude nezavisna treba da ide na referendum, pa ako to potvrdi narod, biće primljena u UN - rekao je Gligorov.

Prema njegovom svedočenju, Milošević i Tuđman nisu prihvatili Delorov plan.

2007. KIRO GLIGOROV OTKRIO ŠTA SE ZBIVALO UOČI RASPADA JUGOSLAVIJE

- Javio se Milošević i rekao: "Ja smatram da treba da stvorimo čvrstu i modernu federaciju sa centrom u Beogradu". Potom se javio i Tuđman i rekao: "Ja osećam da imam istorijsku misiju da obnovimo hrvatsko kraljevstvo. Mi smo imali državu i sad je treba obnoviti. I drugo me ne interesuje". A onda jadni Alija Izetbegović kaže: "Molim vas, nemojte tako, hajde da prihvatimo kao osnovu za razgovor, pa će tu biti sugestija raznih. A ako toga ne bude, u Bosni će biti krvi do kolena" - prisetio se Gligorov susreta sa evropskom trojkom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading