Kompleks vredan milijardu evra: Putin gradi "Beograd na vodi 2"!

Autor:

Vesti

16.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S dolaskom ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd stiže jedan od najvećih građevinskih projekata, koji će iz fundamenta promeniti izgled srpske prestonice i koji će postati centar ovog dela sveta.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Beograd siti

- Celokupna izgradnja projekta koji uključuje nadzemnu i podzemnu infrastrukturu vredi najmanje milijardu evra. Ovo će biti zlatno doba za prestonicu s obzirom na to da će pored svih investicija na obali Save nići bukvalno novi Putinov grad - navode izvori Srpskog telegrafa.

Kako saznaje Srpski telegraf, 15. susret dva predsednika između ostalog će obeležiti dogovor o izgradnji Beograd sitija, moćnog poslovnog dela grada koji će se prostirati na površini većoj od 350.000 kvadratnih metara. Ovaj projekat biće smešten na lokaciji bloka 18, što znači da će se nalaziti tačno naspram Beograda na vodi i tako postati njegov novobeogradski pandan.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Milorad Dodik

Dodik: Poseta simbol i poruka mira

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je predstojeća poseta Vladimira Putina Beogradu jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji i srpskom narodu u celini.

Dodik je istakao da će se sigurno sresti sa Putinom, ali da još nije do kraja definisan format sastanka, te podsetio da Srpska ima dobru saradnju i veze sa Rusijom, koja je, kako je naveo, pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- U tom pogledu veoma smo zahvalni Rusiji i njenom doprinosu na očuvanju mira i stabilnosti. Globalni odnosi danas su drugačiji nego pre 10-20 godina, a Rusija je, u momentu kada je stvarana Republika Srpska, imala daleko težu situaciju. Vratila se na geostratešku poziciju sveta i za nas treba da bude važno, da osim dobrih odnosa sa EU i SAD imamo dobre odnose i sa Rusijom. Do toga nam je stalo, gradimo to i činimo da svaki naš sastanak bude doprinos jačanju te saradnje i dobrih odnosa - rekao je Dodik.

Dodao je da je ova poseta Srbiji važna jer je reč o jednom od najvažnijih i najmoćnijih lidera sveta i zemlje koja je prijatelj srpskog naroda i koja se bori za očuvanje principa miroljubivih odnosa među narodima, koju je Putin podigao i postavio na mesto jedne od najvažnijih svetskih sila.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Beograd siti

- Ruski investicioni fond Marera propertis već je prisutan u Srbiji i u posedu već ima preko 55.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. On je potvrdio da je zainteresovan za razvoj ovog projekta kako bi i Beograd dobio svoj siti, nalik na Njujork siti, London siti, Singapur siti, Pariz siti... U tom delu bio bi smešten centar poslovnog zbivanja ovog dela Evrope - kaže za naš list dobro obavešteni izvor iz grada i republike.

Sa Putinom stiže i lepo vreme!

Ruski predsednik doneće sunce u Beograd, bukvalno! Prognoza za ovu sedmicu nije naročito naklonjena lepom vremenu, ali će srpsku prestonicu u četvrtak obasjati sunce u odnosu na dane pre i posle 17. januara, što se jasno može videti na grafičkom prikazu sa jednog od prognostičarskih sajtova.

 

STRATEŠKI IZBOR

Kako saznajemo, ozbiljno se razmatra da navedena investiciona grupa za potrebe grada i države sagradi objekte u kojima bi bili smešteni svi organi Vlade Srbije, kao i svi sekretarijati i organi grada Beograda. Na ovaj način, država i grad bi bez i najmanjeg utroška iz budžeta dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad, koje se danas ne mogu sresti ni u mnogim svetskim metropolama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Nenad Popović

Popović: Ohrabrenje za sve Srbe

Predsednik Rusije sigurno će doneti poruku ohrabrenja za sve Srbe na KiM, smatra Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj. Prema njegovim rečima, Putin će reći da je Kosovo za Rusiju neodvojivi deo Srbije i da će nastaviti da podržava rezoluciju 1244 SB UN.

- Siguran sam da će se otvoriti veoma važne političke teme kako da se nastavi dijalog jer Srbija je za dijalog. Rusija je nekoliko puta već iskazala spremnost da, ukoliko dođe do promene formata dijaloga, a mora da dođe pošto je Briselski sporazum propao, uzme učešće u pregovorima ukoliko je Srbija zvanično pozove - smatra Popović.

Dodaje da poseta predsednika Rusije Beogradu dolazi u važnom momentu za Srbiju, kada su Albanci sa Kosova potpuno prekinuli dijalog, a Srbija pokazuje veliku kooperativnost i želju da nađe kompromis.

- Predsednik Putin će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sve Srbe koji žive na Kosovu - istakao je ministar.

- Ovo bi bio najoptimalniji način da država dobije najbolje uslove za svoje funkcionisanje. Marera propertis na svetskom tržištu poseduje milione kvadratnih metara poslovnog prostora i prava je sreća da su Srbiju targetirali kao svoje sledeće veliko strateško tržište - poručuje naš izvor.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Hram Svetog Save

Zajedno od aerodoma do Hrama

- Putinov avion će do sletanja na aerodrom "Nikola Tesla" kroz vazdušni prostor Srbije pratiti migovi Vojske Srbije

- predsednik Vučić će na aerodromu lično dočekati i pozdraviti ruskog kolegu Vladimira Putina

- uputiće se ka Groblju oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda, i na Spomenik Crvenoarmejcu

- svečani doček biće priređen ispred Palate Srbija

- ruski predsednik će na putu do sale za sastanak u društvu svog domaćina obići izložbu Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918.

- sledi sastanak dva predsednika u tzv. užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti premijerka Ana Brnabić i potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će biti nastavljen sastanak u širem formatu

- Vučić i Putin imaće i tet-a-tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Putin

- na agendi je predviđeno potpisivanje oko 20 sporazuma, a samo deo njih u prisustvu dvojice šefova država

- biće potpisani sporazumi iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja, inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije

- predsednik Rusije uručiće predsedniku Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, posle čega će se obojica obratiti javnosti

- Vučić će biti domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će prisustvovati i jedan broj uglednih javnih ličnosti poput Emira Kusturice, Miloša Bikovića i drugih

- planiran je zajednički odlazak u Hram Svetog Save, gde će im se u obilasku kripte i centralnog dela pridružiti patrijarh Irinej

Inače, pomenuta grupa je u prethodnih nekoliko godina već rekonstruisala potpuno devastirane zgrade u centru grada, kao što su bivša zgrada "Jugohemije" u Resavskoj, zgrada "Trudbenika" preko puta Depoa na Bulevaru kralja Aleksandra, zgrada preko puta Crkve Svetog Marka, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja zgrade bivše fabrike "Beko" na Kalemegdanu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Beograd siti

Vučić: S Putinom uvek otvoreno o svemu!

Predsednik Srbije je uoči posete ruskog predsednika Srbiji rekao da sa Putinom uvek razgovara otvoreno o svemu, pa će tako biti i ovog puta.

- Putin poštuje Srbiju, razume pritiske kojima je izložena da bi se okrenula protiv Rusije, ali to ni u jednom trenutku nismo učinili. Ne zaboravite da je Putin nosilac našeg najvišeg ordena i zaslužio ga je pre svega jer je 2015. u SB zaustavio rezoluciju kojom bi Srbi bili označeni kao genocidni narod. Ne Nemci nakon Drugog svetskog rata, a mi jesmo! Hvala Putinu, Lavrovu, Čurkinu - kaže Vučić.

Neizbežna tema biće Kosovo, a predsednik podseća da je još u Sočiju razgovarao sa njim o KiM i da je još od tada znao o čemu se razmišlja i šta bi mogla biti neka vrsta kompromisa.

- Putin je racionalan i odgovoran čovek. Njemu je stalo do tradicije, ali nije satkan od mitova. Jednom sam bio kod njega i poklonio mu ikonu. Primio me je u 22.45, bili smo sami i svirao je klavir. Pogazio sam sve protokole i uspeo da mu donesem ikonu koja nije prošla sve procedure njihove tajne policije. On je odmah postavio ikonu uz zid, tri puta se prekrstio i poljubio je - otkrio je Vučić.

- Investicioni planovi Fonda za Srbiju su veoma ambiciozni sa nekoliko transakcija koje će biti realizovane već u prvom kvartalu ove godine, pa je s razlogom očekivano da će ova tema biti jedna od glavnih u razgovoru dva predsednika kad je reč o ulaganjima ruskih investitora u ekonomiju Srbije - preciziraju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Beograd siti

Sastanak sa ambasadorima zemalja EU

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja članica EU i šefom delegacije Unije ambasadorom Semom Fabriciom. Sastanku u Vili Mir prisustvovalo je ukupno 23 diplomatskih predstavnika, a uz predsednika i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar finansija Siniša Mali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Kako je rekao šef države, sastanak je trajao više od dva sata, a govorilo se i o onome što Srbija mora da uradi kada je u pitanju njen evropski put.

- Tu su dve stvari. Pošto se ukinu anticivilizacijske takse koje je uvela Priština, da se nastavi dijalog. Uprkos činjenici da to nije politički popularno niti se dopada našem narodu, ja sam rekao da smo spremni da taj razgovor nastavimo. Znate da nisam optimista, ali energiju treba posvetiti rešavanju tog problema. Druga stvar i ono što je u fokusu EU je vladavina prava i dobili smo mnogo različitih stvari koje moramo da uradimo i u borbi protiv korupcije, kriminala, za slobodu medija, nezavisnost pravosuđa. Mnogo toga je pred vladom, ali i parlamentom, koji mora da ima najznačajniju ulogu - rekao je Vučić i dodao da je datum za sastanak sa evropskim predstavnicima izabran slučajno i da nema nikakve veze sa tim što sutra u Srbiju dolazi predsednik Rusije Vladimir Putin.

VIŠESTRUKA KORIST

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže za Srpski telegraf da se ovakvim projektima ispunjava strategija grada da se spusti na reke i izmeštanje industrije iz centra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putinov auto

Zver na točkovima stiže u Beograd

Predsednik Rusije, koji sutra stiže u Srbiju, najverovatnije će se ulicama Beograda provozati limuzinom Aurus. Novinari su novoj Putinovoj mašini nadenuli ime "zver" navodeći da je to "pravi bunker na točkovima". Stručnjaci pak navode da je Aurus jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu.

Novi Putinov automobil prvi put je viđen da inauguraciji ruskog predsednika u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom. Naziv brenda se sastoji iz dve reci: aurum, što znači zlato, i Rus kao Rusija. U centru loga je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

- Beograd na vodi dobiće "brata blizanca" na levoj obali Save, što znači da će grad konačno imati svoj siti kao mnoge metropole. Novi Beograd je u jednom trenutku neopravdano zaustavljen u razvoju, pa je sasvim logično da se ovakvim projektom čitav grad napokon spusti na reku. Ovo je dobro rešenje jer, zahvaljujući njemu, sve ulice koje dolaze s Novog Beograda izlaze skroz do Save, dok će stanovnici te strane grada konačno moći da valorizuju svoje zemljište i kuće - kaže Folić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Sanja

16.01.2019 10:02

Svako ulaganje je veoma vazno za nas.

Boka

16.01.2019 10:06

To su divne vesti.

daca

16.01.2019 10:15

Prijatelji su uvek dobrodosli u Srbiju.

Irena

16.01.2019 10:20

Beograd ce zaista biti prava svetska metropola! Svaka cast!