Tramp unakazio Tačija! Ovih 5 šamara je primio Šiptar od šefa Bele kuće

Autor:

Vesti

08.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hašim Tači sreo se u Berlinu sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, koji mu je u ultimativnom tonu preneo pet zadataka, koje u najskorijem roku mora da ispuni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Fotomontaža
Donald Tramp raspoložen za šamaranje

Za ovaj razgovor, koji se dogodio 21. decembra, verovatno se ne bi ni saznalo da ga nije provalio Vašington post.

List je naveo i da je pod pritiskom administracije Donalda Trampa kosovski predsednik Hašim Tači obećao da će preduzeti značajan korak ka ukidanju taksi za robu iz centralne Srbije, koje je uvela vlada u Prištini, na čijem je čelu Ramuš Haradinaj.

NIJE SLUČAJNO

Susret je usledio nekoliko dana nakon što je Tramp poslao pisma Tačiju i Vučiću, a Grenel nije izabran slučajno da prenese jasnu poruku predsedniku lažne države, koji je, prema informacijama Vašington posta, u Berlin otputovao sa trojicom saradnika. Naime, Grenel je jedan od najpoverljivijih ljudi nove vašingtonske administracije, zbog čega je i poslat na jedno od najvažnijih ambasadorskih mesta, a dugo je bio portparol i savetnik Džona Boltona, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost. Bolton je, uz državnog sekretara Majka Pompea, funkcioner koji presudno utiče na kreiranje spoljne politike SAD.

 

 

- Kao što je vaš list i pisao, Pompeo se pre nekoliko dana sreo sa Ivicom Dačićem u Brazilu i tom prilikom Srbiji je preneta poruka da Albanci više ne uživaju bezrezervnu podršku Vašingtona i da je Prištini dat jasan rok da se razreši kosovski čvor, za šta je glavna smetnja Ramuš Haradinaj. Zbog toga je Tači i pozvan u Berlin, gde mu je kao jedan od pet zahteva ispostavljen i onaj i da mora hitno da nađe način da urazumi Haradinaja, inače će ga opametiti Amerikanci, a zna se kako oni to rade - kaže sagovornik Srpskog telegrafa blizak prištinskim vlastima.

Prema rečima našeg izvora, Tačiju je veoma direktno predočeno i da je strpljenje Vašingtona pri kraju ne samo po pitanju taksi već i da bi kosovski problem trebalo da se razreši u roku od šest meseci, a najdalje do kraja ove godine. U tom pravcu išla je i ona Trampova poruka u pismu da je spreman da u Beloj kući ugosti Tačija i Vučića da bi, kako je napisao, proslavili istorijski sporazum.

Zahtevi koje je Grenel isporučio Tačiju

1. Podela Kosova da se završi za šest meseci, eventualno do kraja godine, Srbi moraju dobiti sever
2. Hitno ukidanje taksi na srpsku robu
3. Umiriti Haradinaja da ga ne bismo mi umirivali
4. Neće biti tolerisan nijedan napad na Srbe na KiM
5. Svi bivši pripadnici OVK koji budu pozvani pred Specijalni sud u Hagu da se odazovu

PRAVI SIGNALI

Grenel je, inače, od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici.

- Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima - potvrdio je Grenel u izjavi za Vašington post i dodao da bi takav potez pomogao da se pošalju pravi signali da je Tači ozbiljan kada je reč o pregovorima.

I Tači je u izjavi za Vašington post, na engleskom i preko mejla, i potvrdio da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom".

REAKCIJE

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

RepublikaFoto: Printskrin/N1

Nesumnjivo je da Amerika hoće direktno da se uključi u rešavanje kosovskog pitanja. Ovo je praktično realizacija Trampovog pisma, u kome je vrlo jasan stav Amerike, a to je da ona hoće direktno da se uključi, kao i da uvažava interese dveju strana, koje samo dijalogom mogu doći do rešenja. Takođe, jasno je da je kompromis nešto što SAD u ovom trenutku podržavaju. Činjenica da je Bolton preko svog čoveka pritisnuo Tačija potvrđuje ono što je izneto i u Trampovom pismu, da SAD tipuju na format razgovora Vučić-Tači. To znači i da je stav Vašingtona da stvar mora da se dovede do kraja 

Dragomir Anđelković, politički analitičar

RepublikaFoto: Public

Mislim da se Amerikanci poigravaju s nama. Oni hoće Srbima da pošalju poruku da SAD nešto rade, a zapravo to nije bio ozbiljan potez. Amerika je suviše velika i moćna sila da ne mora sa Albancima da pregovara iza kulisa. Dovoljno jasno naređenje Vašingtona bi bilo dovoljno da Priština, recimo, ukine takse

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading