EKSKLUZIVNO: Srbija se pita za Kosovo!

Autor: Srpski telegraf

Vesti

07.08.2017

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sjedinjene Američke Države neće diktirati Srbiji šta treba da radi, a pogotovo neće određivati sa kim može da ima prijateljske odnose. Mi se samo nadamo jačim vezama između Srbije i Zapada, dozvoljavajući pritom srpskom narodu da oseti benefite slobode, bezbednosti i prosperiteta koji uživaju narodi u Evropskoj uniji i Americi", poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf Ted Po, republikanski kongresmen iz Teksasa i kopredsedavajći srpskog kokusa u američkom Kongresu.

RepublikaFoto: youtube.com/DLX Area 1
Kongresmen Ted Po, predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu

U prvom razgovoru za jedan srpski medij, Po je istakao i to da nikakvo rešenje za Kosovo ne može biti doneto, a da se Srbija o tome ne pita, pri čemu je podvukao da Beograd i Priština zajedničkim snagama moraju da pronađu rešenje koje će biti dobro za obe strane.

Kako komentarišete inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pokrene dijalog o Kosovu? 

- Pozdravljam poziv na dijalog čiji je cilj pronalaženje mirnog rešenja za Kosovo, onog koje će svima odgovarati, kako Kosovu tako i komšijama. To uključuje prijateljske odnose sa Srbijom, jer će to osigurati mir i poštene ekonomske mogućnosti. 

Kada je reč o drugim pitanjima, kako SAD mogu da pomognu Srbiji i kakvi će biti konkretni zadaci kokusa?

- Američko-srpski odnosi su veoma važni. Naši narodi imaju dugu zajedničku istoriju i cilj kokusa je da to istakne. Nedavno smo u Kongresu imali komemoraciju povodom obeležavanja 73 godina od operacije "Vazdušni most" iz Drugog svetskog rata, kada su Srbi hrabro pomogli u spasavanju više od 500 savezničkih avijatičara od nacista. Prisećajući se tih jakih veza, možemo da ojačamo naše odnose i u budućnosti.

Koliko je značajan uticaj kokusa u američkom Kongresu?

- Svi kokusi u Kongresu imaju veoma važnu ulogu u organizovanju podrške za ključna pitanja i edukaciji članova i osoblja. Neki od njih omogućavaju direktne veze između Kongresa i zemalja, a tu se ubrajaju Srbija, Albanija i Hrvatska. To osigurava bližu konekciju Amerikanaca s drugim narodima kako bi zajedno radili na ostvarivanju interesa. Zato kokus može imati veoma jak uticaj.

U Srbiji postoje velika očekivanja od novog američkog predsednika Donalda Trampa. Može li doći do promene politike SAD prema našoj zemlji i Balkanu?

- Ne mogu da govorim o tome u ime predsednika Trampa, ali Sjedinjene Države generalno žele bliske odnose sa Srbijom, bez obzira na to ko se nalazi u Beloj kući. Mislim da svi Srbi mogu da gledaju na Ameriku kao na prijatelja koji radi na tome da donese boljitak za obe države.

RepublikaFoto: pixabay.com
Američki Kongres

Kakav je konkretan plan za Srbiju?

- Nadamo se da će se Srbija integrisati u Evroatlantsku zajednicu kako bi mogla da deli našu slobodu i prosperitet. Bićemo srećni da pomognemo Beogradu u jačanju demokratije i bezbednosnih institucija, ali uz obavezno poštovanje suvereniteta Srbije i volje njenog naroda.

Kako komentarišete nove američke sankcije Ruskoj Federaciji i kontramere predsednika te zemlje Vladimira Putina?

- Rusija mora da se suoči sa posledicama zbog svojih akcija u Gruziji i Ukrajini. Putinovo agresivno ponašanje je uzrokovalo konflikte i nestabilnost koji štete svima u regionu, uključujući i ruski narod. Umesto da brojne situacije rešava diplomatskim putem, on je izabrao da upotrebi vojnu silu kako bi maltretirao komšije. To je neprihvatljivo!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading