RUSKA AGENCIJA PRENELA INTERVJU SRPSKOG TELEGRAFA: Susret Vučića i Putina zacementiraće prijateljstvo!

Autor: M. R. I.

Vesti

20.11.2018

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska državna agencija TASS prenela je intervju koji je za Srpski telegraf ekskluzivno dao ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, uz ocenu da će susret dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u januaru zacementirati prijateljske odnose. Podsetimo, ruski šef diplomatije za naš list govorio je o Vučiću, Putinu, Republici Srpskoj i borbi za Kosovo, navodeći da od Rusa Srbi nemaju iskrenijeg saveznika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

- Naš stav po pitanju Kosova je dobro poznat. Oslanjamo se na međunarodno pravo - pre svega na rezoluciju 1244 Saveta Bezbednosti UN. Uvek pružamo srpskim prijateljima svestranu podršku u naporima usmerenim na odbranu zakonitih interesa Srbije, kako u okviru bilateralnih odnosa, tako i u međunarodnim organizacijama. Ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju, bićemo spremni da je razmotrimo na konstruktivan način. Nije prikladno da sada spekulišemo o mogućem sadržaju ovih ili onih varijanti - objasnio je Lavrov.

Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva, i to je utvrđeno u deklaraciji, Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je rusko-srpski dijalog na najvišem nivou redovan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

- Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva, i to je utvrđeno u deklaraciji, koju su potpisali predsednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju. Naše narode, koji su zaista bratski, spajaju zajednički kulturni i duhovni koreni, iskrena osećanja prijateljstva i uzajamne simpatije. Poseban značaj ima bliskost sestrinskih pravoslavnih crkava, Ruske i Srpske - rekao je Lavrov, te dodao da napreduje i trgovinsko-ekonomska saradnja, a da je Kremlj zadovoljan i tokom izgradnje "Turskog toka", gde se razmatraju različite mogućnosti da nastavak gasovoda prođe po evropskoj teritoriji, uključujući rutu Bugarska-Srbija-Mađarska, sve do centra distribucije gasa u austrijskom Baumgartenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading