RUŠENJE U SAVAMALI NIJE BILO PROTIV PRAVNO: Advokat objasnio kako je sve teklo

Autor:

Vesti

24.04.2024

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već godinama pojedinci i opoziciono nastrojeni mediji prezentuju javnosti da rušenje u Savamali nije bilo u skladu sa zakonom, advokat Milić objašnjava zbog čega to nije tačno.

RUŠENJE U SAVAMALI NIJE BILO PROTIV PRAVNO: Advokat objasnio kako je sve teklo

Foto: ST/N. MANDIĆ

Opozicioni mediji već godinama prezentuju javnosti da je rušenje objekata u Savamali bilo protiv pravno. U to baš nisam siguran - navodi advokat Miljan Milić.

Kako dalje objašnjava sve je počelo od rešavanja zahteva za legalizaciju objekata koji su izgrađeni u Savamali.

- Naime, pre nego što se i krenulo u upravni postupak uklanjanja bespravno izgradjenih objekata, trebalo je rešiti zahteve za legalizaciju objekata koji su izgradjeni u Savamali. Po tadašnjem Zakonu, postupku rušenja se nije moglo pristupiti ako je podnet zahtev za legalizaciju tog objekta. Dakle, prvo se morala ispitati mogućnost legalizacije objekata da bi se dalje nastavilo sa postupkom. Kada je Grad Beograd utvrdio da isti objekti ne ispunjavaju uslove za legalizaciju, vlasnicima tih objekata je poslao rešenje o odbijanju zahteva za legalizaciju - objašnjava dalje advokat Miljan Milić i dodaje:

- Naravno, na svako to rešenje o odbijanju je podnosilac zahteva imao pravo žalbe drugostepenom organu, što su svi do jednog i iskoristili.

Tada su usledili sporovi pred Upravnim sudom.

- Podnošenje rešenja o nemogućnosti legalizacije od strane drugostepenog organa, većina bespravnih graditelja je pokrenula upravo spor pred Upravnim sudom. I naravno izgubila - navodi advokat Milić.

Tada je započet postupak uklanjanja bespravano izgrađenih objekata.

- Dakle, tek protokom navedenog, Grad je započeo postupak uklanjanja bespavno izgadjenih objekata. Za svakog je vodjen poseban postupak i svakom je omogućeno učešće u postupku pred organom uprave u ovom slučaju Opštine Savski Venac. Po okončanju tog postupka, svi učesnici su imali pravo žalbe koju su i iskoristili. Naravno, sve je odbijajuće rešeno. Nakon navedenog, pristupilo se rušenju objekata… Kažu nezakonito. Neka se samo provere navodi -zaključuje advokat Miljan Milić.

PLJUVAO GRAD, PA IZGUBIO SPOR

Podsetimo, Republika je 2020. godine pisala o tome kako je vlasnik preduzeća "Iskra" Dušan Miljević izgubio spor protiv Grada Beograda.

Naime, Viši sud u Beogradu odbio je žalbu Dušana Miljevića, vlasnika preduzeća "Iskra", koji je tužio grad Beograd zbog rušenja nelegalnog objekta u Hercegovačkoj ulici broj 4 do 6 u Savamali 25. aprila 2016. Time je pravosnažno okončan postupak u kojem je Miljević, uz svesrdnu pomoć medija koji su i danas protiv aktuelne vlasti, pokušao na sve načine da optuži gradsku upravu da mu je mimo propisa srušila objekte da bi mogao da bude izgrađen Beograd na vodi.

Vlasnik "Iskre" i pojedini mediji su tada vodili, naime, višemesečnu kampanju u kojoj je on predstavljan kao neko ko je oštećen, iako su, u stvari, kako se i dokazalo, njegovi objekti bili sagrađeni na divlje.

- Odbija se kao nesnovana žalba tužioca "Iskra" d. o. o. iz Beograda i potvrđuje se rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu od 15. 11. 2019. godine - pisalo je između ostalog u presudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading