KRKOBABIĆ DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA: Doprinos razvoju zadrugarstva

Autor:

Vesti

28.12.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako nemamo sela, nećemo imati ni Srbiju. Ali to se neće desiti, izjavio je Krkobabić

KRKOBABIĆ DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA: Doprinos razvoju zadrugarstva

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prvi je dobitnik naročitog Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva „Radislav Jovanov“, koja je po odluci Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine ustanovljena ove 2022. godine i nosi ime pokojnog predsednika ove krovne organizacije zadrugara Vojvodine.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Milan Krkobabić

- Zadrugarstvo Srbije nema valjanu alternativu, zadrugarstvo Srbije je naša spona sa Evropom i zadrugarstvo Srbije je garancija opstanka sela Srbije. Samo selo koje ima dobru zadrugu ima šansu da opstane. Ako nemamo sela, nećemo imati ni Srbiju. Ali to se neće desiti - izjavio je Krkobabić i dodao:

- Radislav Jovanov je bio veliki pobornik obnove i razvoja zadrugarstva, dosledan i uporan da zadrugarstvo Srbije nalikuje onom Evropskom.

Nagradu je uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj koja je istakla da u godini koju ispraćamo, a koja je bila izuzetno teška, udruživanje i zadružni sektor dolazi još više do izražaja.

- Drago mi je što nagradu uručujemo ministru Krkobabiću po čijoj ideji je nastao program obnove zadrugarstva koji je već doživeo istorijski uspeh, a traje i dalje - zaključila je Jelena Nestorov – Bizonj.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

 

Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU sprovodi se u Srbiji već pet godina. 

Od početka sprovođenja ovog programa formirano je preko 1000 novih zadruga dok se u prethodnom periodu godišnje gasilo oko 100 zadruga, a novih skoro da nije ni bilo.
Ovim programom od 2017. godine finansijski je pomognut rad 207 zadruga u ukupnom iznosu od 2,13 milijardi dinara (37 ratarskih, 34 voćarske i vinogradarske, 32 stočarske i 32 za preradu voća, 19 pčelarskih, 17 povrtarskih, 6 za preradu lekovitog bilja, 1 socijalna i 1 turistička).
 
U budžetu za narednu, 2023. godinu opredeljeno je još pola milijarde dinara za ovaj program.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading