POZNATI PITANJIMA REŠETALI GORANA TRIVANA: Država treba da zatvori splavove

Autor:

Vesti

07.07.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Najefikasniji način da se reši problem smeća koje ostavljaju vlasnici splavova na Novom Beogradu je da ih država zatvori", poručuje za Srpski telegraf ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On, takođe, dodaje da je teško da Srbija izvrši sve svoje ekološke zadatke pre 2025. godine.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Trivan

Ne mogu se ekološki problemi rešiti preko noći jer bismo brzopletim odlukama i prihvatanjem kratkih rokova doveli privredu u situaciju da stane, a država bi plaćala penale zbog preuzetih a neispunjenih obaveza, smatra Trivan. U razgovoru za naš list, između ostalog, priča kako je postao najmlađi ministar Slobodana Miloševića, sa svega 28 godina, te da li ga SPS podržava u svim odlukama.

Foto: Starsport

Radmilo Armenulić, teniski stručnjak

* Kako rešiti problem smeća koje ostavljaju vlasnici splavova za sobom?

- Ukinuti splavove. Ili možda kao teže rešenje obavestiti splavare da je reka i njihova. Ali, istini za volju, ako ćemo pošteno, neki od njih, retki, i njihova udruženja i te kako vode računa o čistoći. Samo da još čistoća postane masovna pojava.

Vanja Vukić, SPS

* Na vaš predlog Milošević je prvi put formirao ministarstvo čija je nadležnost bila omladina i sport, a vas postavio za ministra sa svega 28 godina. Da li su vaše godine bile prednost ili mana u obavljanju odgovornog posla?

- Zapravo hoću da posmatram to kao trik-pitanje da li su bolji mladi ili stariji ministri. U stvari, važno je ko je osoba na tom mestu. Važna je kompetentnost. Godine ne garantuju nikome zrelost i pravo na progresivnost. I mimo toga Vlada treba da bude tim, a iznad toga morate voleti svoju zemlju više od svega.

"Vlada treba da bude tim, a iznad toga morate voleti svoju zemlju više od svega"

Predrag Sarapa, voditelj

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

* Da li imate podršku partijskih kolega za zabranu izgradnje mini-hidroelektrana na zaštićenim vodotokovima?

- Ekologija nije političko pitanje, ali je očigledno da SPS potpuno podržava naša nastojanja da očuvamo našu predivnu prirodu.

Vjerica Radeta, SRS

* Imate li hrabrosti da pređete sa reči na dela u rešavanju brojnih problema iz oblasti zaštite životne sredine?

- Za one koji nisu primetili, naše reči su odavno postale dela. A biće ih još, naročito ako svi pomognu i svi zajedno budemo hrabri.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

* Podržavate li projekat preskupe spalionice u Beogradu čiji će profit kupiti stranci?

- Beograd je prelep velegrad koji se 40 godina bori sa otpadom i prljavštinom i zadnji je čas da trajno i ozbiljno reši upravljanje otpadom. Ne želimo valjda da budemo musava prestonica. I Most na Adi je mnogim Beograđanima bio preskup.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

* Može li Srbija, realno, da izvrši sve svoje ekološke zadatke pre 2025. godine?

- Poglavlje 27 je jedno od najkompleksnijih i najzahtevnijih u odnosu na svih 35, koliko Srbiju očekuje tokom pristupanja EU. Problemi koje bi trebalo da rešimo nisu nastali u momentu kada smo pošli putem evropskih integracija, nego je nebriga o životnoj sredini nagomilavana više decenija i Srbija je ekološki zapuštena. Ne mogu se ti problemi rešiti preko noći jer bismo brzopletim odlukama i prihvatanjem kratkih rokova doveli privredu u situaciju da stane, a država bi plaćala penale zbog preuzetih a neispunjenih obaveza. Treba da požurimo, ali polako. Planiramo da konačnu pregovaračku poziciju za poglavlje 27 pripremimo za godinu dana, a da pregovore sa EU započnemo do kraja 2019. godine. Ne želimo da ulepšavamo stvarnost jer samo tako možemo u pregovorima da dobijemo realne rokove da uradimo sve što je neophodno. Poglavlje 27 postavlja standard za životno okruženje, čuva čistu sredinu za buduće generacije i otvara nove prilike za razvoj domaće privrede. Standarde u oblasti životne sredine primenjujemo zbog nas, a ne zbog EU, jer time gradimo održivo društvo i čuvamo svoju zemlju za buduća pokolenja. Dakle, do 2025. teško.

Dragoljub Bekvalac, fudbalski trener

* Kako zaštititi vode Srbije od raznih zagađenja kojima su izložene?

- Jednostavno, samo da svi prestanemo da zagađujemo. I samo da ubedimo Srbiju da je to važno. I samo da počnemo da kažnjavamo.

Foto: youtube.com/SNS SVILAJNAC

Tihomir Arsić, glumac i savetnik u MKI

* Gorane, da li inspiraciju za ekološku borbu crpite iz decenija rada sa "Lolom" i borbe za amatersku kulturnu scenu?

- Kulturno-umetnički amaterizam, naše predivno i svetski priznato etno-muzikološko nasleđe spadaju u naše najveće nematerijalno bogatstvo. Zapravo, za mene bogatstvo i leži u nematerijalnom. I omladinsko kulturno-umetničko društvo "Ivo Lola Ribar", kao i sva druga društva, jeste trajna ljubav, lepota i inspiracija. Samo da još to Srbija prepozna. "Lola" jeste ljubav prema Srbiji, a ljubav prema Srbiji nesumnjivo jeste ekologija.

Ljubivoje Ršumović, pisac

* Prvo čestitke što ste se odvažili da se bavite posledicama ekološkog nemara u Srbiji. Mene zanima kada ćete se pozabaviti uzrocima i upotrebiti prednosti tehnološke pismenosti kako biste pokrenuli ekološku pismenost naših građana?

- Kada dobri ljudi prepoznaju odvažnost, tada znate da je vredelo truda. Ako svi vi pametni ljudi, rodoljubi i čovekoljupci pristanete da pomognete u ovom prosvećivanju, koristeći prednosti informatičko-digitalnog društva, onda znači da ima nade...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading