POZNATI PITANJIMA REŠETALI GORANA BREGOVIĆA: Malo je falilo da ostanem bogalj!

Autor: D. LUKIĆ

Vesti

13.01.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bijelo dugme fenomen je nekadašnje zemlje, a Goran Bregović istinska jugoslovenska rokenrol zvezda.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Goran Bregović

O Bregi kao internacionalnoj zvezdi govori dovoljno podatak da ima koncerte zakazane godinu unapred, a novim albumom "Tri pisma iz Sarajeva" dospeo je i na vrh top-liste najprodavanijih albuma u Americi. Za Srpski telegraf odgovarao je na pitanja poznatih ličnosti.

Aleksandar Senić, SNS

*Da li vam je višnja i dalje omiljeno voće, s obzirom na onaj pad sa drveta?

- Papa kaže: "Glupost je takođe dar od boga, ali je ne treba zloupotrebljavati". E, ja sam, izgleda, u tom trenutku kad sam se peo na višnju upravo to radio. Višnja nije ničije omiljeno voće, pa ni moje. Višnje su previše kisele, ostanu vam zubi crni. Peo bih se na trešnju jer trešnja je voće vredno penjanja. Pad s višnje, to se samo meni moglo desiti. Nosio sam godinu dana gvožđe i šrafove u kičmi, ali ipak se završilo hepiendom. Neka velika sadaka me spasla da ne ostanem bogalj.

Verica Rakočević, modni dizajner

*Koliko ti je dana trebalo da svojim jedrenjakom pređeš Atlantik?

- Moja jedrilica "Kamarad" krenula je iz Splita u avgustu, u oktobru sam isplovio iz Kazablanke za Gran Kanare i onda sam u decembru krenuo preko okeana i to je trajalo 23 dana do Barbadosa. Novu godinu sam čekao na Martiniku i ostavio sam brod na ostrvu Sent Luša u februaru, da bih se vratio da radim muziku za "Dom za vešanje". To je nešto više od šest meseci putovanja na jedra.

Bora Đorđević, muzičar

Foto: ST/N. PANČIĆ

*Tek sad razumem neke tvoje tekstove, ali primećujem da si u njima opterećen smrću. Kad će biti malo više optimizma?

- Kad ste dobro raspoloženi, onda slušate muziku. A kad ste malo depresivni, onda slušate tekst. To je verovatno tako i sa pisanjem, s tim da, kad pišete nešto što izlazi iz depresije, onda pokušavate da pišete melanholično jer depresija je melanholija koja nema šarma. U mladosti sam pisao neke pesme koje su malo izlazile iz depresije. Sad to više ne radim, u poslednjih 20 godina nisam pisao ništa što nije nosilo radost, čak i kad sam pisao liturgije i oratorije, uvek sam nastojao da nađem radost u tome.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima

*Pitam kao Voždovčanin, zašto si od dve adrese izabrao Senjak, a ne Voždovac?

- Voleo sam to vreme kada sam imao atelje na Voždovcu. Ali ovaj na Senjaku ima veliki komad zemlje, imam skoro 2.000 kvadrata, tako da mogu da sadim baštu i to je jedini razlog - da mogu da sadim paradajz, boraniju i krompir.

Boško Ćirković Škabo, reper

*Bukvalno u koju god zemlju da odem naiđem na vaš trag. Posle toliko godina i takvog tempa, da li postoji neki određeni nastup koji vam je poseban?

- Ja sam starinski kompozitor, koji na starinski način predstavlja muziku. Ne na televiziji ni na Jutjubu, nego putujem po svetu i moja muzika tako traži slušaoce. I svirao sam zaista na najneobičnijim mestima zemaljske kugle, ali sam bio najviše iznenađen u Sibiru. Svirao sam u nekih pet-šest gradova: Omsk, Trunsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Novosibirsk... Bila je zima i minus 40, a sunce je sijalo kao na Floridi. Bajkal je bio zamrznut, tako da su se po njemu mogla voziti kola, bio je tako čist da se kroz taj led providelo.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

*Zašto međunarodnu popularnost nisi koristio za saradnju sa zanimljivim ličnostima kakva je, na primer, bio Igi Pop?

- Ako pogledate moje stare ploče, na njima ćete naći neke umetnike kojima bih ja inače tražio autogram kad ih vidim na aerodromu. Čudi me da Nebojša nije čuo pesme koje sam radio s Igijem Popom, tri pesme sam radio s njim, od toga je "In The Dead Car" bila na Bilbordovoj listi najprodavanijih singlova. Te pesme su rađene za Kusturičin film "Arizona drim". Ali naći ćete i druge - Skota Vokera, koji je bio veliki uzor Dejvida Bouvija i o njemu je Dejvid pravio film, Sezariju Evoru, kojoj sam pisao tango, Džipsi kingse...

Zoe Kida, muzičar

*Kada biste imali moć i čarobni štapić da promenite stanje na muzičkoj sceni, kakvu muziku, žanrove biste priželjkivali da čujete?

- Kad ste mladi, onda mislite da imate vremena da istražite hiljade mogućnosti. U nekim godinama razumete da je život kratak i da, ako budete imali sreće, imaćete vremena da istražite samo jednu mogućnost. Moja su interesovanja sužena danas i ne mogu baš reći da poznajem popularnu muziku u Srbiji, ali verovatno će uspeti ono što vredi, a ono što ne vredi neće. Tako je uvek bilo. Vidim da je sve više mladih u hip-hopu, u mojoj generaciji je bilo pesništvo koje u to vreme nije imalo pomoć ritma i muzike, kakvu danas ima poezija. Nadam se da će tu biti lepih stvari.

Foto: Promo/Đ. Zlatković

Katarina Živković, pevačica

*Da li preferirate plavuše ili crnke?

- Nažalost, imam posve banalan ukus. Volim lepe i pametne žene.

Milan Jovanović, bivši fudbalski reprezentativac

*Da li si navijao za Želju ili Sarajevo, ko ti je fudbalski junak iz doba bivše Juge?

- Ja sam, naravno, uvek bio navijač Želje jer to je radnički klub. Bio sam i predsednik bokserskog kluba Željezničar, do pred sam rat. Zapravo, najlepša anegdota koje se sećam je kad smo bili mali da smo svi išli na Ponoćku u katoličku crkvu, nije bilo bitno koje ste vere, to je nešto na šta su nas roditelji puštali. Trenutak koji se ponavljao godinama bio je kad pop katolički kaže: "Drago mi je da smo se skupili večeras, znam da ste iz raznih vera, ali bog je jedan" i onda bi se uvek iz mase čulo da neko vikne: "Pape". Safet Sušić je bio bog fudbala tog doba, a on je bio iz FK Sarajevo.

Vesna Dedić, novinar

*Gde ste jeli bolje sarme od sarmi gospođe Vlaste?

- To su bile lepe epizode iz mog i života mog brata kad smo živeli zajedno. Za svaku Novu godinu smo imali "neuspelu" sarmu gospođe Vlaste jer bi naš komšija svakog 30. decembra donosio šerpu, pošto njegova supruga nikad nije uspevala da pogodi sarmu kakvu je pravila njegova mama. Naravno, sarma je bila divna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading