Intesa Sanpaolo osmu godinu zaredom uključena u Dow Jones indekse ekonomske, socijalne i ekološke održivosti

Autor: Republika

Vesti

25.09.2018

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intesa Sanpaolo, međunarodna bankarska grupa u čijem sastavu posluje Banca Intesa, zadržala je status jedne od najaktivnijih grupacija na svetu u pogledu ekonomske, socijalne i ekološke održivosti. Već osmu godinu za redom, Grupa je, kao jedina banka iz Italije, uvrštena u evropske i svetske Dow Jones indekse održivosti (Dow Jones Sustainability Europe Index i Dow Jones Sustainability World Index), koji su među najvažnijim berzanskim indeksima kojima se ocenjuju ekološke, socijalne i upravljačke karakteristike kompanija.

RepublikaFoto: Republika

Intesa Sanpaolo dobila je ocenu 80 od ukupno 100, u poređenju sa prosekom na nivou bankarskog sektora koji iznosi 54. Grupa je imala posebno dobar učinak u oblasti zaštite životne sredine, sa ocenom 90, u poređenju sa prosekom sektora od 55. Najbolji rezultati postignuti su u segmentima koje se tiču finansijske stabilnosti, upravljanja rizicima i poslovnim prilikama u oblasti zaštite životne sredine, izveštavanja u vezi sa životnom sredinom, kao i finansijske inkluzije.

- Činjenica da je Grupa već osmu godinu zaredom uključena u ovaj indeks, koji je jedan od najpriznatijih i najselektivnijih na svetskom nivou, potvrđuje da je prepoznata njena svakodnevna posvećenost integrisanju ekonomske, socijalne i ekološke održivosti u korporativnu strategiju, a koje je posebno naglašena u Poslovnom planu za 2018-2021. godinu“, rekao je Karlo Mesina (Carlo Messina), generalni i izvršni direktor Intesa Sanpaolo. „Kao vodeća banka u Italiji i jedna od vodećih u Evropi, ponosni smo što podržavamo odgovoran rast sa fokusom na inkluziju, kao i dobrobit ljudi, zajednica i okoline, time što garantujemo stabilnost i transparentnost koje su ključne za održivu sadašnjost i budućnost i koje postaju sve važnije za procenu vrednosti jedne kompanije“.

Još od 1999. godine, Dow Jones indeksi održivosti prate ekološki, socijalni, ekonomski i upravljački učinak glavnih kompanija na svetskim berzama. Kompanije koje su obuhvaćene ovim indeksima biraju se na osnovu stroge godišnje procene koju sprovodi RobecoSAM, kompanija specijalizovana za održive investicije.

Ekološka održivost

Posvećenost Intesa Sanpaolo pitanjima održivosti dovela je do usvajanja brojnih međunarodnih standarda koji su usmereni na očuvanje i poštovanje životne sredine, kao što su na primer Program za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP FI - United Nations Environment Programme), Ekvatorski principi (međunarodne dobrovoljne smernice za projektno finansiranje), i Projekat CDP (Carbon Disclosure Project, međunarodna neprofitna organizacija koja upravlja globalnim sistemom objavljivanja informacija o upravljanju klimatskim promenama među kompanijama). Intesa Sanpaolo ima brojne inicijative za „zeleno“ finansiranje, uz razvoj inovativnih proizvoda i usluga i finansiranje ekoloških projekata. Tokom 2017. godine, realizovano je oko 1,3 milijarde evra kredita, a tokom poslednje četiri godine oko 5 milijardi evra. Ova strategija obuhvata Zelenu obveznicu od 500 miliona koju je Intesa Sanpaolo uspešno izdala za finansiranje 77 projekata u oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti, čime je sprečena emisija više od 213.000 tona CO2 na godišnjem nivou.

Socijalna održivost

Tokom 2017. godine Intesa Sanpaolo je odobrila više od 4,5 milijardi evra novih kredita za aktivnosti visokog socijalnog uticaja, koji čine 7,3% ukupnih novih kredita, pomažući stvaranju poslovnih prilika i radnih mesta i podržavajući ugrožene putem različitih sredstava: mikro kredita, kredita protiv zelenaštva, kredita trećem sektoru, proizvoda posvećenih najugroženijim socijalnim kategorijama kako bi se pospešila njihova finansijska inkluzija, i podrške za ljude pogođene prirodnim katastrofama. Banca Prossima, deo Grupe posvećen trećem sektoru, ima oko 62 hiljada klijenata, sa direktnim i indirektnim depozitima od skoro 6 milijardi evra (3,5 milijardi evra direktnih depozita) i oko 1,8 milijardi evra sredstava u korišćenju. Na osnovu iskustva Banca Prossima, Grupa namerava da postane prva „Impact“ banka (banka uticaja) na svetu time što će do 2021. rasporediti 0,5% svog akcionarskog kapitala, koji se procenjuje na oko 250 miliona evra, u poseban fond, osmišljen tako da garantuje 1,2 milijardi evra u pozajmicama za kategorije koje imaju poteškoća sa pristupom kreditima, kao što su nove porodice, studenti univerziteta, istraživači i novi preduzetnici. U skladu sa ciljevima svog Poslovnog plana, Intesa Sanpaolo takođe jača svoje inicijative usmerene na lokalne zajednice, u okviru kojih obezbeđuje hiljade obroka, kreveta i lekova za one kojima je to najpotrebnije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading