SBB PREKO N1 HOĆE DA UNIŠTI TELEKOM: Državna kompanija danima na udaru prljave kampanje

Autor:

Vesti

20.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prljava kampanja SBB protiv "Telekoma"! Državni operator našao se na udaru ove kompanije, čiji je suvlasnik tajkun Dragan Šolak, jer planira da kupi nekoliko firmi u ovoj oblasti. Hajka se već danima vodi preko televizije N,1 koja je u vlasništvu SBB.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak, suvlasnik SBB

TV N1, tvrdi da bi, u slučaju da "Telekom" ostvari svoje planove, to stvorilo opasnost od državne kontrole medijskog polja, a pritom su potpuno "zaboravili" na jednu vrlo važnu činjenicu - da njihov vlasnik SBB, u čije ime i vode prljavu kampanju, ima natpolovični udeo u ovom tržištu.

GUBITAK KORISNIKA

Dakle, monopolista optužuje drugo preduzeće za navodne monopolističke namere.

Podsetimo, SBB već poseduje 51 odsto tržišta distribucije televizijskog sadržaja u Srbiji, a "Telekom" svega 24 odsto, što je N1 potpuno ignorisao.

U svojoj kampanji su otišli i korak dalje, pa tvrde da je "Telekom" spreman i da kablovske operatore sa kojima pregovara kupi i po mnogostruko većim cenama od tržišnih?!

U "Telekomu" sumnjaju da su razlozi za napad sve veće poverenje klijenata u njih i napuštanje konkurencije.

Sumanuto je da o nekakvom pokušaju kontrole govore monopolisti

Miladin Kovačević, ekonomista

- Reč je o legitimnom i uobičajenom poslovnom potezu koji nije bio stran ni ostalim učesnicima na tržištu. U toku je realizacija najveće investicije u istoriji telekomunikacionog tržišta u Srbiji i kada to bude realizovano, "Telekom" će najsavremenijom optičkom infrastrukturom doći do milion domaćinstava u Srbiji.

Stoga se pitamo da li je to pravi povod za napad ili to što sve veći broj korisnika napušta konkurenciju i poverenje ukazuje "Telekomu" - kažu u ovoj kompaniji, istovremeno postavljajući pitanje pod kojim to drugim uslovima, osim po tržišnim može da se obavi akvizicija na ovako konkurentnom tržištu kao što je tržište telekomunikacija u Srbiji.

PRLJAVA IGRA

Ekonomista Miladin Kovačevič ističe da je N1 zbog ovog izveštavanja u sukobu interesa.

Slovenci pročitali mutne rabote

Da nije samo kod nas nelojalna konkurencija, svedoči i nedavni slučaj iz Slovenije. Podsetimo, slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) naložila je "Junajted grupi", vlasniku najvećeg kablovskog operatora u Sloveniji "Telemaha", u čijem je sastavu i SBB, da proda 13 sportskih kanala iz svog segmenta Sport klub zbog povreda pravila konkurencije.

- Optužbe nemaju nikakve veze sa tržištem, gde vlada potpuna konkurentnost. "Telekom" je velika regionalna kompanija, ima velike profite i normalno je da želi da se širi. Svako ima pravo da kupuje i prodaje šta hoće, a sumanuto je da monopolisti govore o nekakvom pokušaju kontrole. Najlakše je udariti na državnu imovinu. Ovo je jedna prljava igrica kojom pokušavaju da izvrše neku vrstu pritiska, da se poljulja sama konkurencija, ali i država - smatra Kovačević.

Ovim povodom smo dva puta uputili pitanja direktoru N1 televizije Jugoslavu Ćosiću, ali on nijednom nije odgovorio.

Oterali RTS sa prvog kanala

N1 takođe tvrdi da bi spornom akvizicijom bila stvorena i državna kontrola kanala koji će se nalaziti u ponudi, ali valja podsetiti da je upravo SBB proterao RTS sa prvog kanala, koji godinama zauzima na svim kablovskim televizijama, i stavio N1, uprkos protivljenju REM. Time je prekršio Zakon o elektronskim medijima, koji propisuje da numeraciju programa određuje REM.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading