RONALDOVI KINEZI DONOSE MILIONE U SRBIJU!

Vesti

22.08.2018

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogata kineska kompanija za proizvodnju guma "Šandong Linglong", koja je odnedavno i sponzor čuvenog fudbalskog kluba Juventus, stiže u Srbiju! Fabriku guma, kako su najavili, planiraju da otvore u Zrenjaninu i u nju će uložiti čak 870,4 miliona evra.

"Linglong tajer" je sponzor Juventusa, u čijim redovima igra najbolji igrač na svetu Ronaldo

Da su posredi ozbiljne namere kineskih biznismena, pokazuje i dokument koji je ova kompanija podnela Šangajskoj berzi. U njemu je Srbija označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu, a Slobodna trgovinska zona Zrenjanina kao mesto gde bi već u aprilu 2019. započeli izgradnju fabrike. Izgradnja bi se odvijala u tri faze i konačno bi bila završena u martu 2025. godine, a "Šandong Linglong" bi u toj fabrici godišnje proizvodio 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Pregovori sa kineskim investitorima trajali su više od godinu dana, a vodio ih je lično predsednik Vučić

POSAO ZA 1.500 LJUDI

Ova vest nije samo sjajna za grad na Begeju nego i za celu Srbiju, poručuje gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

- Reč je o investiciji vrednoj skoro milijardu dolara. Pregovori sa kineskim investitorima trajali su više od godinu dana i vođeni su i u Srbiji i u Kini, a pregovore je vodio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zato su i usledili pozitivni rezultati - ocenio je Janjić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Devizne rezerve Kine iznose oko 3.140 milijardi dolara, koje pokušavaju da realizuju preko stranih investicija - Mlađen Kovačević, ekonomista

On je naveo i da će u Zrenjaninu, kada fabrika počne da radi, biti otvoreno oko 1.500 novih radnih mesta. Kinesku investiciju pratiće i saobraćajna jer se planira da se paralelno sa podizanjem fabrike grade putevi sa četiri kolovozne trake na relacijama Zrenjanin-Beograd i Zrenjanin - Novi Sad.

Prosečna plata 63 dolara po satu

Prosečne plate u kineskoj kompaniji "Šandong Linglong", prema poslednjoj statistici, iznose 132.610 dolara godišnje ili 63 dolara po satu. Najplaćeniji je direktor prodaje, koji godišnje inkasira 231.198 dolara, a najmanje je plaćen recepcioner sa 39.154 dolara godišnje. Prosečne godišnje zarade u marketingu iznose 109.477 dolara, u sektoru razvoja poslovanja 156.005 dolara, a polovina plata je iznad 129.496 dolara godišnje.

PUNI PARA

Ekonomista Mlađen Kovačević navodi za Srpski telegraf da Kina, usled ogromnih državnih rezervi koje ima, sve više investira širom sveta.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Mlađen Kovačević

- Devizne rezerve Kine iznose oko 3.140 milijardi dolara i s obzirom na to da Kinezi ne mogu da ih realizuju na teritoriji Kine, oni to čine preko stranih investicija. Ulaganje koje su najavili u Srbiji zaista je impresivno, nadam se samo da će i plate radnika biti odgovarajuće - poručuje Kovačević.

Dolazak Ronalda u Juventus pozdravila je i ova kompanija. Njihov brend "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma Juventusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading