RUŽIĆ: Neće biti smanjenja plata, evo od čega će zavisiti visina zarade

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

18.08.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi platni razredi trebalo bi da budu uvedeni od 1. januara 2019, a ministar uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objašnjava da će visina plata u javnim službama zavisiti od šest kriterijuma - složenosti posla, kompetentnosti, odgovornosti, autonomije u poslu, komunikacije i uslova rada. Koeficijenti po kojima će se ubuduće obračunavati plate zaposlenih u javnom sektoru biće poznati krajem septembra.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

Kada je reč o rasponu platnih grupa, Ružić za Tanjug kaže da je utvrđeno 13 platnih grupa: u grupi od jedan do četiri osnovna i srednjoškolska sprema, 5 i 6 - viša, od sedam do 11 visoka školska sprema, a od 11 do 13 - rukovodeći poslovi koji zahtevaju donošenje strateških odluka, odgovornost za obavljanje delatnosti, donošenje finansijskih odluka i upravljanje velikim sistemima.

Novi obračun koeficijenata

Raspon koeficijenata za obračun plata biće od 1,11 do 8,35.

Upitan da li će biti i slučajeva da se platnim razredima nekome i smanji plata, ministar kaže da Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i već usvojeni posebni zakoni kojima se uređuju plate u pojedinačnim delovima javnog sektora, naprotiv, sadrže odredbe kojima se štiti materijalni položaj zaposlenih.

Objašnjava da je predviđeno zadržavanje nivoa zatečene plate, ukoliko bi plata po novom sistemu izuzetno bila niža od zatečene, što se, ističe, inače ne očekuje.

- Dakle, zadržavamo zatečene plate, dok ih zaposleni sa nižim platama ne sustignu - dodaje ministar Ružić.

On posebno ističe da povećanje plata koje se najavljuje u poslednje vreme nije ni u kakvoj vezi sa reformom sistema plata, već sa odličnim rezultatima fiskalne konsolidacije i racionalnim upravljanjem javnim finansijama.

Plate lekara, nastavnika...

Navodi da se u ovom trenutku ne može govoriti o procentima za povećanje plata lekara, nastavnika i ostalih zaposlenih u javnim službama, te da će konkretnije informacije biti poznate do kraja ove godine kada se budu sagledali svi finansijski efekti prelaska na nov sistem plata u javnom sektoru.

- O procentualnom povećanju plate razgovaraće se u okviru Ministarstva finansija, odnosno u Vladi, kao i u okviru naredne posete predstavnika MMF-a. U svakom slučaju, povećanje plata neće ugroziti do sada ostvarene rezultate u konsolidaciji budžeta Srbije i svakako će biti u okviru raspoložive mase sredstava za ove namene u republičkom budžetu - kaže Ružić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading