POSLEDICE LOŠEG VREMENA: I med poskupljuje zbog kiša?!

Autor: blic.rs

Vesti

16.07.2018

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena suncokretovog meda, najjeftinijeg i najpristupačnijeg kupcima, mogla bi drastično da skoči, jer je prinos prepolovljen zbog čestih kiša i niskih noćnih temperatura krajem juna i početkom jula.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelariskih organizacija Vojvodine, kaže da bi prinos suncokretovog meda mogao biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu.

- Unos bi mogao biti i do 50 odsto slabiji, ali to su nezahvalne procene i razlikuju se od polja do polja. Ipak, još nisam nisam čuo da se neko hvali - kaže Vlačo. On objašnjava da prvo zbog blage zime, a onda i jednog hladnog perioda na kraju zime i početkom proleća razvoj pčela nije pratio razvoj vegetacije, što je dovelo i do toga da se izgubi cela jedna generacija pčela.

- Suncokret je počeo rano da cveta u vreme kada su se smenjivale kiša i sunce. Idealno bi bilo da noćne temperature nisu padale ispod 17, ali su padale čak i na devet stepeni - kaže Vlačo koji se duže od 20 godina bavi pčelarstvom. Vlačo kaže da su prošle godine podbacile druge vrste meda, pa ih je izvadio suncokret, ali kaže da ove godine neće biti tako.

- Suncokretov med jeste najjeftiniji, ali uopšte nije lošeg kvaliteta. Nezahvalno je govoriti o ceni, jer ne znamo kako će se tržište ponašati. Znajući pčelare, verovatno imaju i zalihe od prošle godine - dodaje Vlačo.

Dejan Lalić iz Beograda, koji svoje pčele takođe drži u Banatu, slaže se da suncokretov med "neće dobro proći".

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ja sam u nedelju nešto vadio za vrcanje i bilo je bukvalno četiri, pet ramova po košnici. Ostalo je katastrofa, ako se ne podigne temperatura u narednih nekoliko dana slabo će biti meda - kaže Lalić.

Inače, cena suncokretovog meda koji je najjeftiniji jako varira. U velikim gradovima kod proizvođača ona se kreće od 600 do 700 dinara po kilogramu, dok se u selima može naći već i za 400 dinara. Suncokretov med prethodnih godina nismo uvozili, pošto ga je bilo dovoljno, a naš je daleko kvalitetniji od uvoznog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading