TUŽBA ZBOG ŠTETE NANETE POTROŠAČIMA: "Masterkard" i "Viza" nam oteli 200 miliona evra!

Autor:

Vesti

04.07.2018

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Masterkard" i "Viza" ojadili Srbe za milione! Naime, zbog bezobrazno visokih naknada koje su trgovci u obavezi da plate banci na ime plaćanja karticama, kupci u Srbiji plaćaju znatno više cene proizvoda nego u EU, gde su ove provizije ograničene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

ČEKA SE KOMISIJA

"Masterkard" i "Viza" nisu registrovani za platne operacije kod nas, što znači da nisu pod kontrolom Narodne banke Srbije, koja samim tim ne može da ograničava visinu provizija. Iako je reč o naknadama koje trgovci plaćaju bankama, to na kraju ipak pada na teret kupaca jer to za krajnji rezultat ima veštačko povećanje cena u maloprodaji. Zbog toga je reagovalo Udruženje bankarskih klijenata Efektiva, koje je najpre protiv kompanije "Masterkard", a u narednom periodu će i protiv "Vize", podnelo tužbu jer su prema preliminarnim procenama potrošači na ovaj način oštećeni za višemilionske iznose.

- Sud je tražio da se utvrdi da takvo ponašanje predstavlja povredu konkurencije i da se preko Efektive utvrdi koliko su svi potrošači u Srbiji oštećeni. Mi smo došli do podatka od oko 200 miliona evra, a još se čeka odluka komisije za zaštitu konkurencije - kaže Dejan Gavrilović iz Efektive.

Evropska komisija još 2007. za istovetno ponašanje "Masterkarda" utvrdila da je nezakonito

Dejan Gavrilović, Efektiva

On napominje i da je Evropska komisija još 2007. za istovetno ponašanje "Masterkarda" utvrdila da je nezakonito i tada je ova kompanija korigovala naknade na nivou EU, ali ne i u Srbiji.

- Tako kod nas one iznose od 2,5 do tri odsto po transakciji, dok su u EU maksimalno dozvoljene 0,5 odsto - kaže Gavrilović. Srpskim jezikom rečeno, na svaku transakciju "Masterkard" i "Viza" uzmu 8,2 odnosno 12 dinara, dok plaćanje domaćim kartičnim sistemima trgovca košta 2,16 dinara i, što je najvažnije, to ide u budžet Srbije.

Da krajnju cenu plaćaju potrošači, iako trošak transakcije pada na trgovce, potvrđuje i u NBS.

NBS: Iako trošak transakcije pada na trgovce, to plaćaju svi kroz cene roba i usluga

RepublikaFoto: Tanjug

DINA OBAVEZNA

- Korisnik najčešće nije ni svestan da izborom određenog kartičnog brenda pokreće transakciju koja je skuplja i koju kroz cene roba i usluga plaćaju svi, i oni koji plaćaju karticama i oni koji plaćaju drugim načinima - kažu u NBS i dodaju da se taj trošak na godišnjem nivou meri desetinama miliona evra.

Stvari bi mogao da promeni Zakon o međubankarskim nadoknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica koji stupa na snagu 17. avgusta. Po njemu će banke uz svaki tekući račun morati najpre da izdaju domaću dina karticu, a na lični zahtev master i vizu, što dosad nije bio slučaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading