POČELA KONTROLA POREZA NA IMOVINU: Ulaziće u stanove da broje kvadrate!

Vesti

23.04.2018

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li se imovina koju imate slaže sa brojem kvadrata za koji plaćate porez, narednih meseci na terenu će proveravati opštinski popisivači.

Popisivači ulaze u stanove da broje kvadrate

Njih 325 obilaziće nekretnine u ukupno 45 gradova širom Srbije. Građani koji su nadgradili sobu ili sprat, ali su porez na imovinu nastavili da plaćaju po staroj kvadraturi više neće moći da se skrivaju.

Popisivanje je, inače, deo projekta "Reforma poreza na imovinu", koji finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC, a kontrolu neće raditi poreski inspektori, već ljudi angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Dobra strana ovog projekta je da oni za koje se otkrije da su prikrivali imovinu neće snositi nikakve sankcije, osim što će ubuduće morati da plaćaju porez za celokupnu kvadraturu u kojoj žive.

NE DOLAZE BEZ NAJAVE

- Cilj projekta je da se utvrdi da li se realno stanje na terenu slaže sa onim koji građani plaćaju u poreskoj prijavi. Građanima koji ne plaćaju porez na imovinu već znaju da su u prekršaju, ovo je jedinstvena prilika da se bez ikakve kazne uvedu u legalne tokove - navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Stanari koji odbiju da prime popisivače biće zabeleženi kao sumnjivi i naći će se na meti poreskih inspektora koji će im izricati kazne

Popisivači će građanima unapred najavljivati dolazak i bez dozvole ne mogu ući ni u čiji dom. Ipak, stanari koji odbiju da ih prime biće zabeleženi kao sumnjivi slučajevi i naći će se na meti poreskih inspektora koji će im, za razliku od popisivača, izricati kazne.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zoran Kasalović

PUNJENJE BUDŽETA

- U prvoj fazi projekta koja je obuhvatila devet opština u istočnoj Srbiji nijednom se nije desilo da neko ne želi da pusti popisivače u svoj objekat. Posle četiri godine, koliko je sve trajalo, popisano je 18.000 novih kvadrata. Za sada, na početku druge faze projekta, popisivači već rade u Požarevcu, Titelu, Pirotu... Trenutno ih je na terenu oko 70, a do kraja idućeg meseca očekuje se da će svi biti na terenu - kažu u resornom ministarstvu.

Realna naplata poreza doprineće i oporavku osiromašenih lokalnih budžeta.

- Mnoge lokalne samouprave se suočavaju sa finansijskim poteškoćama i prezaduženim budžetima. Jedan od načina da ih učinimo stabilnijim jeste i povećanje izvornih prihoda opština i gradova - ističe Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave.

POPIS U BROJKAMA
325 popisivača beležiće imovinu na terenu
45 opština biće popisano
6 miliona evra vredi projekat
1 hiljadu novih prijava dobio je Požarevac nakon tri nedelje popisa
18 hiljada novih kvadrata zabeleženo je posle četiri godine popisivanja

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading