100.000 € IZ EVROPSKE KASE za srpska preduzeća

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

17.03.2018

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija će garancijskim fondom od 20 miliona evra obezbediti domaćim firmama kredit po povoljnim uslovima.

RepublikaFoto: Tanjug
Za srpska preduzeća biće obezbeđeni povoljni uslovi za kredit

Naime, Ministarstvo privrede u petak je održalo prvi sastanak sa predstavncima 12 banaka, a sastaće se i sa ostalima, i od njih očekuju da ponude niže kamate, dužu ročnost i manje obezbeđenje.

Najpovoljnije će biti uključene u program "EU za Srbiju - finansiranje za MSP", a privrednici bi na pristupačniji novac trebalo da računaju od juna.

Garancija od 20 miliona evra trebalo bi da pokrije plasman najmanje 100 miliona evra kredita

Trendovi u zemljama EU pokazuju da bespovratna sredstva nisu najefikasniji način podrške privredi.

- Fond deli rizik sa bankama, ali zauzvrat od banaka traži povoljnije uslove za preduzeća - objašnjava Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

- Tačne uslove kredita znaćemo kada se završi proces pregovaranja sa bankama. Mi smo im predstavili program i pozivamo ih da daju ponude. Predstavićemo ih svima. Od pregovara sa bankama zavisi koje će elemente uskladiti sa ovim povoljnostima. Pregovore za račun Srbije vodi Evropski investicioni fond, koji je u EU zadužen da upravlja ovakvim šemama - dodaje Katarina Obradović Jovanović.

Ministarstvo privrede očekuje da će u junu biti prvi poziv za privrednike. Odobravaće se dok se sredstva ne iskoriste, a očekuje da će biti dostupni narednih nekoliko godina. Banka pojedinačno odlučuje koliko će svojih sredstava obezbediti na račun garancije i u kojim segmentima će popustiti - da li će smanjiti kamatu ili tražiti manje obezbeđenje.

Svih 20 miliona evra završiće samo u srpskim bankama i krediti će biti plasirani samo domaćim preduzećima.

Postoje slični programi, ali za njih naše banke konkurišu ravnopravno sa evropskim kolegama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading