Nikad više firmi, svi idu u privatan biznis: NAJVIŠE PARA OD LAPTOPA I KAFANA

Vesti

25.02.2018

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugostitelji, programeri i taksisti - tri su posla koja su građani najčešće pokretali u 2017. godini. Srbima je očigledno dojadilo da im stalno neko šefuje, pa broj radnji neprestano raste, a prošle godine dostigao je rekord. Osnovano je 43.446 firmi, što je najviše još od 2011. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: ilustracija

Među 10 najbrojnijih preduzetnika su i frizeri, kozmetičari, PR menadžeri ili konsultanti, firme za ketering, prodavnice hrane i pića, i, neuobičajeno - auto-mehaničarske radnje.

DOŠLI BOLJI DANI

- Loši uslovi rada, naročito kod privatnika, koji često radnicima uskraćuju slobodne dane i smanjuju platu kako im se prohte, jedan su od glavnih razloga što preduzetnički duh kod Srba raste - smatra ekonomista Mlađen Kovačević.

- Kada su nezadovoljni jer dugo ne mogu da nađu posao ili rade pod lošim uslovima za bedne plate, ljudi se tada najčešće odlučuju da preuzmu rizik i pokrenu sopstveni posao. Takođe, dosta utiče i to što u Srbiji sada postoji verovanje da su došli bolji dani. Rast BDP u prethodne dve godine daje nadu građanima da će biti i veće tražnje. Optimizam postoji i zato broj osnovanih firmi raste - kaže Kovačević. 

Ipak, upozorava on, sam rast BDP nije dovoljan pokazatelj da će posao uspeti. Kakva god da je društvena i poslovna klima, određeni kriterijumi moraju biti ispunjeni da bi preduzetnik opstao.

- Veoma je važno da preduzetnik ne preceni sebe, da bude svestan svojih znanja i veština, te da ne počinje ono za šta nije spreman. Drugi uslov je da ima pravu predstavu kolika će biti tražnja za njegovim proizvodom - napominje Kovačević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Frizerski saloni na svakom ćosšku su se otvarali u 2017. godini.

DOBRA REKLAMA I OBUKA

Tako su se, pokazuju i podaci Agencije za privredne registre (APR), mnogi zaleteli, pa među najviše obrisanih firmi u 2017. ima upravo onih zanimanja koja su najviše i pokretana. Na prvom mestu su zatvarani restorani i kafići, prodavnice hrane i pića, frizerski i kozmetičarski saloni i taksisti.

Kozmetičarka Ivana V., koja već 10 godina ima svoj salon, kaže da samo dobra obuka i naporan rad garantuju opstanak.

- Pre nego što sam otvorila salon, završila sam obuku za kozmetičara. Posle toga, delila sam letke o svojim uslugama i trudila sam se da zadržim prve mušterije, a one su me posle preporučivale i drugima - priča Ivana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading