RTB ŠEST PUTA UVEĆAO ZARADU!

Vesti

21.02.2018

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RTB Bor nikad bolje nije poslovao! Samo prošle godine zarada rudarskog basena bila je skoro šest puta veća nego godinu ranije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski

- Tome je, pored jače cene bakra, doprinela i 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika - kaže za Srpski telegraf Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

DOBAR POČETAK 2018.

- RTB Bor je 2017. prihodovao 303 miliona dolara, što je 39 odsto više nego 2016. godine. Rashodi su u isto vreme bili 218 miliona dolara, pa je RTB Bor poslovanje u 2017. godini - pre oporezivanja, amortizacije i kamata - završio sa zaradom od 84 miliona dolara, što je u odnosu na 2016. godinu 5,7 odsto više - objašnjava Spaskovski. Basen je duplirao i prodaju svojih proizvoda na stranom tržištu. Prošle godine je u inostranstvo izvezao robu vrednu 210 miliona dolara, što je 65 odsto više nego 2016.
- I ova godina je počela dobro. Rudari površinskog kopa "Veliki Krivelj" godinu su počeli sa nepuna dva miliona tona iskopina u januaru. Za mesec dana otkopali su 855 hiljada tona rude i uklonili čak 1,1 milion tona jalovine. Januarski učinak "na jalovini" bolji je za čak 40 odsto od lanjskog, zahvaljujući novim kamionima i bagerima - ističe direktor.

Rudari na kopu "Veliki Krivelj" 2018. su počeli sa skoro dva miliona tona iskopina u januaru
Blagoje Spaskovski, generalni direktor

IDEALNO ZA PRIVATIZACIJU

Govoreći o tenderu za strateškog partnera Spaskovski kaže da je raspisivanje iz proceduralnih razloga pomereno za kraj juna. Ipak, poboljšani rezultati poslovanja čine baš to vreme idealnim za privatizaciju.

- Mislim da će ukupno biti pet-šest kompanija koje će se nadmetati. Strateški partner će ulaganjem postati većinski vlasnik celog RTB-a. U kom procentu, to se još sagledava - napominje Spaskovski.  
RepublikaFoto: RTB Bor
Rudarski basen

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading