AMERIKA BEZ TESLINOG SMRTONOSNOG ORUŽJA: Srbi ukrali zrak smrti i predali ga Rusima

Autor:

Vesti

03.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tog hladnog 7. januara 1943, pre nego što su agenti FBI upali u apartman 34 hotela "Njujorker" i odvezli dva vojna kamiona dokumentacije Nikole Tesle, dvojica Srba već su iznela tri velika drvena sanduka dragocene zaostavštine. Bili su to Mirko Marković, agent Kominterne, i Sava Kosanović, Teslin sestrić.

Foto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

SKINUO TERET

Ovo je čuveni sveštenik Strahinja Miletić, inače dugogodišnji Markovićev kućni prijatelj, ispričao Markovićevom sinu Drašku, izvršnom direktoru za ljudske resurse "Telekoma Srbija", a on je rešio da podeli saznanja pošto su SAD nedavno skinula oznaku tajnosti sa svih dokumenata o Tesli. Kako Marković ističe za Srpski telegraf, za tu priču je saznao 1997. godine.

- Strahinja je u to vreme već bio u poznim godinama i želeo je da skine taj teret sa sebe. Rekao mi je da je jedan lep deo materijala iz Teslinog apartmana završio tamo gde je trebalo?! Navodno je Mirko uspeo uz pomoć naših ljudi da prebaci sanduke sa dokumentacijom na dokove Njujorka i odatle je to otišlo prema Moskvi. Ne zna se šta je u pitanju, ali spekuliše se da je reč o najvećem mitu 21. veka - zraku smrti - priča Marković.

ZATEKAO SE U APARTMANU

Mirko je u memoarima "Odabrani put" i napisao da je bio u apartmanu nakon smrti, a prema rečima njegovog sina, verovatno iz bezbednosnih razloga nije ispričao celu priču. Zanimljivo je i da je u izveštaju FBI nastalom tog dana, a koji je nedavno obelodanjen, Mirko označen kao nepoznati čovek koji se zatekao u apartmanu sa Kosanovićem, pretpostavljajući da je on iz ambasade Jugoslavije.

Spasoje Vlajić, osnivač Centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i autor nekoliko knjiga o slavnom naučniku, kaže da nema saznanja o ovome, ali napominje i da su Rusi došli do Teslinih patenata, to se nikada neće saznati.

- Najveći deo Tesline zaostavštine dopremljen je u Srbiju, ali je moguće da je jedan deo rasut na više strana sveta. Ipak, i da Rusi imaju ili koriste njegove izume, to se čuva u strogoj tajnosti - kaže Vlajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mira

07.04.2018 17:21

Sta Srbi imaju od Tesle? Osetili smo svu moc naoruzanja koje je izmislio kroz Nato bombardovanje. I najskuplji internet na svetu, jedina smo zemlja Evrope gde tarifi za roming ne pada cena. To nas valjda kaznjavaju sto je bio Srbin a ne Amerikanac