UZALUD POKUŠAVAJU DA OBESHRABRE GRAĐANE: BANKE SE NEĆE IZVUĆI

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. LESKOVAC

Vesti

02.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke padaju na sudu. Posle prve pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu, prema kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, stigle su još dve u korist klijenata. Time je pao u vodu argument Udruženja banaka Srbije, koje je saopštilo da jedna pravosnažna presuda o ništavosti bankarskih provizija za obradu kredita ne važi automatski za sve dužnike.

Foto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Kako ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, nakon prve, stigla je još jedna pravosnažna presuda Višeg suda u Beogradu i još jedna koja je prvostepeno bila negativna, ali je Apelacioni sud vratio s istim obrazloženjem, da se utvrdi da li je to bio realan ili samo fiktivan trošak banke i da se donese presuda u skladu sa tim.

KAO KOD POLICAJACA

Iz Efektive ističu da su dobili proverenu informaciju od jednog od sudija da je građansko odeljenje Apelacionog suda već zauzelo stav da je svaki iznos obrade kredita koji je naplaćen u procentualnom iznosu nezakonit. Mada taj stav nije formalno obavezujući, praksa je da se presude donose u skladu sa zauzetim stavom, objašnjava advokat i bivši sudija Gordana Božilović Petrović.

100 miliona banke ukupno nezakonito naplatile na obradi kredita u poslednjih 15 godina

- Osnovni izvor prava je zakon, međutim, kada on u nekom slučaju nije sasvim jasan, nije retkost da se zauzme jedinstveni stav po tom pitanju. To znači da će sve sudije u takvim slučajevima donositi presude u skladu s tim stavom. Tako smo nekoliko godina imali na hiljade sporova koje su policajci pokretali zbog neplaćenog prekovremenog i noćnog rada. U početku su sudovi različito presuđivali, ali posle odluke Ustavnog suda praksa je postala ustaljena - navodi Petrović.

VELIKA GARANCIJA

Kako ističe, ukoliko zaista postoji jedinstven stav tog odeljenja, to je velika garancija da će stvar biti rešena u korist građana.

- Optimistična sam po ovom pitanju i mislim da bi oštećeni trebalo da se odvaže i zahtevaju svoj novac nazad - ističe naša sagovornica.

15 miliona evra izgubiće banke ukoliko građani budu masovnije podnosili tužbe, prva je procena bankara, koji su uzeli u obzir da neće baš svi tužiti, da su neki korisnici kredita preminuli, odselili se...

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije takođe smatra da presuda Apelacionog suda nedvosmisleno ukazuje na nezakonito postupanje banaka i poziva građane da svoj novac povrate na sudu.

- Nemojte obraćati previše pažnje na to što u bankama sada govore jer su i oni svesni da ih čekaju veliki gubici na sudu - dodaje Nikolić.

Kada se zauzme jedinstveni stav po nekom pitanju, svi sporovi se nadalje rešavaju po istom principu, Gordana Božilović Petrović, advokat i bivši sudija

S njim je saglasan i Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača, koji je izričit da je kamata jedino što banka sme da naplati u vezi sa kreditima i podseća da njegovo i mnoga druga udruženja nude besplatno zastupanje na sudu.

Sudski nalog je zakon

Mnogi koji su otplatili kredite nakon toga su bacili ugovore koje su potpisivali s bankama, pa sada strepe da li bi bankari mogli da ih "miniraju" tako što bi odbili da im daju kopije tih ugovora. Kako kaže advokat Gordana Božilović Petrović, realno je da će banke pokušati na sve načine da spreče podnošenje tužbe, međutim, po nalogu suda moraju da dostave sve dokumenta koja poseduju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading