Bilo da je u pitanju butik, banka ili restoran, sada svoje zamerke možete da unovčite!

Autor: Blic.rs

Vesti

25.01.2018

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgledate butike, kupujete, razgovarate sa prodavcem, na kraju dajete svoj stav o njegovoj usluzi i ocenjujete ga i za sve to ste plaćeni. Upravo takav posao postoji, a agencije u Srbiji sve više traže - tajne kupce - za skrivene kupovine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Agencije u Srbiji sve češće traze tajne kupce

Da biste bili tajni kupac ("mistery shopper" ili "secret shopper"), neophodno je da imate i odgovarajuće osobine. Podrazumeva se da ste pošteni i odgovorni, a očekuje se i da ste pouzdani, precizni, detaljni, dobronamerni, realni, objektivi i strpljivi.

Ovaj posao, po mnogima, iz snova, honoraran je, a prednost je što može da se obavlja i pored stalnog posla, ukoliko ga imate. Takođe, dobra strana je i to što agencije koje zapšljavaju "tajne kupce", ako se pokažete kao dobri, želeće ponovo da vas angažuju.

Za početak potrebno je da popunite prijavu, a agencija kontaktira one koji su od trgovinske kuće označeni kao ciljna grupa.

RepublikaFoto: Republika.rs

Kada prođete testove i postanete tajni kupac poslodavac vam objašnjava kakav je zadatak, gde i kada bi trebalo da se obavi. Najčešće se traži uobičajeno ponašanje kupca u određenom prodajnom objektu.

Ponašate se baš kao pravi kupac, ostajete u prodajnom objektu uobičajeno i zapažate i pamtite određene detalje. Posle posete, popunjavate izveštaj, a ti detalji su ono što najviše i zanima naručioca istraživanja.

Kada poslodavac angažuje tajne kupce preko omladinske zadruge, ona obavlja odabir kadra i preusmerava ih ka poslodavcu.

- Cena sata je od 250 do 300 dinara, pošto je složeniji posao. Za poslodavce je važno da su to njegovim zaposlenima nepoznati ljudi, a kako bi oni dobili što merodavnije izveštaje - kaže Predrag Drobnjak, iz jedne omladinske zadruge.

U agencijama koja je specijalizovane za ovu specifičnu vrstu posla istraživanja tržišta angažovane plaćaju po zadatku, bez obzira na provedeno vreme. Ali, ne očekujte da ćete se obogatiti - honorar je, kažu korektan i u skladu sa angažovanjem.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Postoje i posete u kojima se kupljena roba zadržava, ali ako je ona veće vrednosti, uglavnom je dogovor da se vrati u određenom roku ili preko agencije. Izuzetak je recimo hrana ili gorivo, koje u tom slučaju ostaje kao deo honorara. Često je zadatak takav da ne podrazumeva kupovinu, već samo razgovor sa trgovcima… - priča Slobodan Nikolić iz jedne od agencije koja zapošljava tajne kupce.

Sagovornik Blica kaže da se regrutuje široki broj onih koji bi mogli da budu tajanstveni kupci, jer svaki poslodavac ima svoju ciljnu grupu, a koja podrazumeva određeni pol, obrazovanje, radni status…

A potrebu za tajnim kupcem imaju mnogi - od trgovaca hrane, odeće i obuće, kozmetike, bele tehnike, banaka, osiguravajućih kuća, proizvođača nameštaja, do benzinskih pumpi, restorana, hotela… Svuda gde se reč kupca i te kako čuje i znači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading