PAKLENI PLAN HRVATSKE "ATLANTIK GRUPE": Hrvati truju komšije, a svoje zdravlje čuvaju

Autor:

Vesti

14.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Atlantik grupa", koja je proizvođač otrovne grand kafe, svojim fabrikama zagađuje skoro sve republike bivše Jugoslavije, dok njihov narod udiše samo čist vazduh. Teških mirisa iz pržionice pošteđana je jedino Crna Gora, a najviše truju građane Srbije, u kojoj je izgrađena najveća fabrika.

RepublikaFoto: e - stock/M. LUČIĆ
Fabrika Grand kafe u Srbiji

Fabrika grand kafe najveće postrojenje ima u Beogradu, a slične trovačnice postoje i u Sloveniji, Makedoniji i Republici Srpskoj, dok u Lijepoj njihovoj nema nijedne.

MRŽNJA PREMA SRBIMA

Kako je mržnja prema Srbima najveća, tako je i najveća pržionica kafe upravo u Beogradu. Hrvatska fabrika na Ledinama prostire se na čak 7.000 metara kvadratnih. Druga po veličini je u Izoli u Sloveniji, s kojom još od raspada vodi spor oko granica i u kojoj se proizvodi brend barkafa za tržišta Slovenije i Hrvatske. Treća je u Glavičicama kod Bijeljine u Republici Srpskoj, gde je naš narod većinsko stanovništvo, a četvrta u Makedoniji, koja je oduvek posmatrana kao zemlja trećeg sveta. Tako, dok u Lijepoj njihovoj udišu čist vazduh, Hrvati namerno truju svoje komšije. Kako drugačije objasniti da u Hrvatskoj nemaju nijednu fabriku i da piju kafu koju prže u susednim zemljama.

 Hrvatska fabrika grand kafe na Ledinama prostire se na čak 7.000 metara kvadratnih

Našem listu su se u više navrata žalili napaćeni stanovnici dela opštine Novi Beograd koji svakodnevno udišu nesnosne mirise koji se šire iz fabrike grand kafe. Osim što se doslovno guše, naročito ujutru kada se kafa prži, ne mogu ni da otvore prozore, jer im ljuspice kafe ulaze u kuću, niti da rašire beli veš jer on poprimi braonkastu boju.

MORALI DA SE SELE

Oni su više puta zahtevali da se fabrika izmesti u industrijsku zonu, ali kada njihovi apeli ni posle više godina nisu urodili plodom, pojedini su se odlučili čak i na preseljenje. Podsetimo, Srpski telegraf je pre nekoliko dana pisao o trudnici A. M. iz Surčinske ulice, koja je u sedmom mesecu trudnoće bukvalno isterana iz svog doma. Pošto je zbog nesnosnog smrada imala učestale mučnine, po savetu lekara preselila se na drugi kraj grada, kod majke. Srpski telegraf u više navrata pokušao je da pomogne građanima ovog dela Beograda, ali i posle godinu dana konstantnog pisanja o ovom problemu, iz fabričkih odžaka se i dalje uzdiže sivi oblak dima.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

TEŠKI METALI U ŠOLJICI GRAND KAFE

Ne samo da ljudi koji žive u okolini fabrike granda udišu štetna isparenja već se u grand kafi nalaze i teški metali poput olova i kadmijuma, pokazala je analiza nezavisne laboratorije iz EU. Osim toga, u grand i bonito kafi pronađene su i bakterije ešerihija koli, koliform i entero bakterije. Olovo u organizmu može da dovede do povišenog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, problema sa varenjem, oštećenja bubrega, bolova u mišićima i zglobovima, poremećaja raspoloženja. Kadmijum izaziva probleme sa bubrezima, smanjen kapacitet pluća, a poznat je kao kancerogen. Ove otrovne supstance, tvrde stručnjaci, ne bi smele da se nalaze u kafi ni u jednom procentu jer, pošto popijemo samo jednu šoljicu napitka, ona ostaje u organizmu 72 sata.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading