Nedimović: Za preduzetništvo važni garancijski fondovi

Autor: Tanjug

Vesti

01.12.2017

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na regionalnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore na Jahorini ukazao na značaj osnivanja garancijskih fondova za poljoprivredu, ali i za preduzetništvo u celini.

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović

- U proseku od 10 startapova uspeju tri - ne postoji zemlja u kojoj svaki startap koji se pokrene uspeva. To je pokazatelj da je neophodna aktivna komunikacija države sa preduzetnicima - rekao je Nedimović na konferenciji, koja je održana 29. i 30 novembra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Razvojne agencije Srbije.

Učesnici konferencije su se saglasili da je potrebno omogućiti povoljan poslovni ambijent -smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, posebno za početnike u prvim godina poslovanja na svim nivoima, od lokalnog do državnog, saopštilo je udruženje Centar za tranziciju i ljudska prava "Spektar".

Takođe, da je potrebno da država uspostavi jasna pravila i jednak tretman svih učesnika na tržištu, kao i edukaciju na svim nivoima, zatim olakšati pristup povoljnim izvorima finansiranja od strane poslovnih i investicionih banaka, fondova, posebno kada su u pitanju krediti i državne subvencije.


Neophodna su i nova rešenja i programi edukacija u obrazovnom sistemu kako bi se prevazisao jedan od najvecih problema - nedostatak kvalitetnih kadrova.

Pokrenuta je inicijativa Republike Srpske da se naredna regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu sledeće godine proširi većim brojem zemalja regiona.

Učesnici su saglasni i da bi turizam i usluge trebalo da budu izvozna grana.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading