Grand kafa TRUJE SRBE!

Autor:

Vesti

19.10.2017

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ešerihija koli, enterobakterije, olovo i kadmijum samo su neke od otrovnih materija u grand i bonito kafi "Atlantik grupe", koje nas već godinama truju, a na šta Srpski telegraf upozorava skoro godinu dana. Ipak, nadležni još nisu reagovali. Činjenica da ova kompanija ne objašnjava otkud otrovi u njihovoj kafi navela je mnoge Srbe da prestanu da je kupuju.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Građani Srbije za bonito i grand daju devet milijardi dinara, a 30,1 odsto ide hrvatskim penzionerima, suvlasnicima "Atlantik grupe"

U tekstovima koje smo do sada objavljivali predstavili smo i laboratorijske rezultate analize sastava ovih kafa, koje su poražavajuće. Stotine hiljada ljudi svakodnevno u Srbiji pije grand i bonito kafu i truje se. Međutim, ima građana koji su odlučili da ipak čuvaju zdravlje i prestanu da se truju ovim, mnogima omiljenim napitkom.

- Kada sam saznao kakvih sve otrova ima u grand kafi i do čega njeno konzumiranje može da dovede, niko u kući je više ne kupuje iako smo ranije samo tu kafu pili - kaže 25-godišnji Slobodan Đorđević.

OPALA PRODAJA

Tokom proteklih meseci prodaja ove kafe je opala, ali problem je što i dalje većina prodavnica na rafovima drži otrov u kesicama. Osim otrova koje je nezavisna laboratorija iz EU pronašla u kesicama, na odbojnost naših građana prema ovom brendu utiče i to što u vlasničkoj strukturi još uvek oko 30 odsto udela imaju hrvatski penzioni fondovi. To znači da svako od nas kupovinom nekada najpoznatijeg srpskog brenda kafe sada finansira isplatu penzija za hrvatske penzionere.

Kada sam saznao da ima metala i bakterija u grand kafi, niko u kući je više ne kupuje

Ni to samo po sebi ne bi bilo toliko strašno da se među njima ne nalazi veliki broj vojnika koji su učestvovali u oružanim dejstvima protiv Srbije i u progonu srpskog naroda tokom rata devedesetih. Da stvar bude gora, hrvatsku penziju dobijaju i osvedočeni ratni zločinci poput Anta Gotovine i Mladena Markača.

TEŠKI METALI TRUJU

U podeli profita sa penzionim fondovima vlasnici "Atlantik grupe" ne vide ništa loše, ali ono što posebno zabrinjava jeste što se ni povodom otkrića Srpskog telegrafa o prisustvu teških metala i bakterija u grand i bonito kafi nikada nisu oglasili.

700 šoljica kafe popije stanovnik Srbije za godinu dana

Iako je nezavisna laboratorija iz EU pokazala da se u ove dve kafe nalaze teški metali, olovo, kadmijum..., "Atlantik grupu" ovaj podatak, čini se, ne brine jer skoro godinu dana od prvog teksta nisu objasnili otkud ovi otrovi u kesici njihove kafe.

ŠTA SE SVE NALAZI U KAFI

Štetna materija Grand kafa Bonito kafa

Ukupan pepeo 4,32 odsto 4,29 odsto

Nerastvorivi pepeo 0,031 odsto 0,003 odsto

Olovo 0,044 mg/kg 0,04 mg/kg

Kadmijum 0,0015 mg/kg 0,0015 mg/kg

Ugalj 12,25 mg/kg 13mg/kg

Cink  0,43 mg/kg 0,47 mg/kg

Koliform bakterija manje od 0,30 ufc/g manje od 0,30 ufc/g

Ešerihija koli manje od 0,30 ufc/g manje od 0,30 ufc/g

Buđ i kvasac manje od 10 ufc/g manje od 10 ufc/g

Enterobakterije manje od 0,30 ufc/g manje od 0,30 ufc/g

Nivo radioaktivnog zagađenja Cs134+Cs17 125,2 Bq/kg Cs134+Cs17 125,2 Bq/kg

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Svetlana

29.10.2019 05:25

A sta ima u nes kafama?