ČADEŽ U SKOPLJU: Brže sprovođenje projekata iz Berlinske inicijative

Autor: Tanjug

Vesti

16.10.2017

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Skoplju je potpisan Memorandum o saradnji između Samita100 i komore Zapadnog Balkana, a potpisali su ga predsednik UO Samita Živko Mukaetov i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež

Navodeći da je komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana jedinstvena institucija koja štiti interese privatnog sektora, Čadež je rekao da je cilj memoranduma da okupi sve snage iz privatnog sektora i jake regionalne kompanije da zajedno rade na sprovođenju dogovorenih projekata iz Berlinske inicijative, odnosno da ukazuju vladama šta je urađeno i šta je moglo da se uradi.

- Vrlo jasne brojke pokazuju šta je urađeno i koliko je urađeno. Nismo tu samo da stojimo sa strane, da kritikujemo, nego i da pomognemo svojim resursima, jer ih kompanije imaju i to za različite analize, studije… - rekao je Čadež Tanjugu.


Kada je reč o realizaciji dosadašnjih projekata dogovorenih u okviru Berlinske inicijative, Čadež kaže da je između konferencija bio prazan prostor, ali naglašava da je sada momenat u kome se čini da su premijeri odlučni u sprovođenju dogovora iz Trsta.

- Ako saberemo sve ljude koji se bave tom regionalnom saradnjom u svim administracijama u regionu, to je 20 njih, gotovo da nema budžeta za to. Sada polako vidimo da postoji volja da se to menja. Nacionalni koordinatori su počeli da se sastaju sa privatnim sektorom da bi videli šta je potrebno da bi se projekti brže ostvarili - rekao je predsednik PKS.

Na pitanje koji je projekat je prioritet, on podseća da su vlade u Trstu prihvatile višegodišnji plan za regionalno ekonomsko područje u kome su postavljeni jasni zadaci.

- Mi želimo da pomognemo da u vezi sa tim zadacima kao što su uklanjanje carinskih barijera, sinhronizacija dokumentacije, sinhronizovanje ostalih procedura od carinskih do veterinarskih… Na nama je da stalno držimo tu temu visoko na političkoj agendi i mislim da takva spremnost sada postoji, ali ne smemo da se opustimo. Ovo je pitanje opstanka našeg regiona - zaključio je Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading