NE, u Srbiji hrana ne može da se dostavlja dronom

Vesti

22.09.2017

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lanac brze hrane "Karibik" obećava kupcima dostavu pica dronovima iako ne samo da nemaju dozvolu za njihovo korišćenje već je to po našim pravilnicima nemoguće.

RepublikaFoto: youtube.com/Youtupe Mania
Foto: Ilustracija

Odobrenje za letenje trebalo je da dobiju od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, a kako saznajemo, ova kompanija je tražila samo dozvolu za snimanje spota, ne i za dostavu hrane.

- Ta mogućnost postoji u jednoj oblasti Kine i SAD, ali je nijedna evropska država nema. Čak i da su tražili dozvolu, ne bi je dobili jer je po našim pravilnicima nemoguće dostavljati hranu dronovima zbog brojnih ograničenja zbog kojih je i sam spot snimljen u nenaseljenim, planinskim i ruralnim područjima - kaže izvor Srpskog telegrafa dobro upućen u ovu oblast.

Za korišćenje drona prvo je potrebno položiti ispit o upravljanju bespilotnim vazduhoplovima. U Srbiji je zabranjeno letenje u naseljenim područjima i za svaki let u gradu je neophodno prethodno odobrenje direktorata, što bi onemogućilo dolazak pice na vreme.

Onaj koji upravlja dronom ne sme da bude više od 500 metara udaljen od njega, bez posebne dozvole ne sme da se leti ni na manje od pet kilometara od aerodroma i na visinama većim od 100 metara, a zabranjeno je i iz drona izbacivati predmete. To nije sve. Ukoliko bespilotni vazduhoplov leti na udaljenosti manjoj od 500 metara od značajnih objekata kao što su elektrane, državne ustanove, vojni objekti, sem dozvole direktorata potrebno je i odobrenje korisnika objekta.

Petar Vojinović, autor portala Tangosix, kaže da "Karibikova" akcija nije trenutno moguća u Srbiji.Mnogi bi rekli da je ova procedura preterana, ali stručnjaci za bezbednost širom sveta skreću pažnju na potrebu kontrole ovog segmenta vazdušnog saobraćaja, pre svega zbog sve većih pretnji od terorizma.

- U inostranstvu su pokušavali sa sličnim konceptima i šira primena isporuka dronovima tek treba da postane komercijalno održiva. Kod nas to još neće biti moguće što zbog regulative, što zbog tehničkih rešenja da to bude ono što već ispunjava zemaljska isporuka - da, kad naručite, bilo sunce, bilo kiša, picu i dobijete - kaže Vojinović.

Iz kompanije "Karibik" nismo dobili odgovor na pitanja na osnovu čega obećavaju građanima dostavu dronovima i zbog čega kupce dovode u zabludu da će uvesti ovu mogućnost. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading