Pa nećete valjda na magarcu da jašem: Amfilohije odbrusio crnogorskim novinarima

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

15.10.2018

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas medije u Crnoj Gori da ne stvaraju i ne potenciraju deobe i mržnju, tamo gde ona ne postoji, te poručio da je uloga Crkve da sjedinjuje.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Crkva je ona koja sjedinjuje, to je uloga crkve već 2.000 godina i nemojte da na osnovama crkve stvarate mržnje", poručio je Amfilohije, povodom pisanja pojedinih medija da je patrijarhu SPC Irineju zabranjen ulaz u Crnu Goru.

Pozvan i Milo

Mitropolit je rekao da su u Ostrog danas pozvani i predsednik i premijer Crne Gore, ali da su odgovorili da ne mogu zbog ranije isplaniranih obaveza.

- Vidite koliku pratnju je država dala crkvenim delegacijama, to je potpuno normalno - rekao je Amfilohije.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, a da je položaj Srba kao u vreme NDH, Amfilohije je naveo da je to patrijarh SPC saopštio u kontekstu proterivanja sveštenstva SPC.

 

 

Amfilohije kaže da za 30 monaha, monahinja i sveštenika SPC, nije odobren boravak u Crnoj Gori.

- Nikada to u Crnoj Gori nije bilo da se izbacuju sveštenici, to je on rekao, zato što to danas rade neki koji ne vole crkvu, ili stvaraju neku lažnu crkvu - kazao je mitropolit, preneo je portal RTCG.

Samo knjige i mantija

Isprovociran pitanjima o imovini monaha, sveštenstva i Crkve, Amfilohije je naveo i da ne zna šta su ostali u crkvi stekli od imovine, ali da je istakao da on nema ništa osim mantije i knjiga.

Upitan šta je sa automobilima koje ima SPC, Amfilohije je odgovorio:

- Neće valjda mitropolit na magarcu da jaše. To bi bila sramota za Crnu Goru da mitropolit u 21. veku jaše na magarcu, ako na to mislite. Mogao bih na konju, jer sam jahao konja kao dete, to bih već mogao - kazao je Amfilohije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

03.12.2018 07:42

Risto ti praviš podjele