BRNABIĆEVA: Srbija spremna da se bori protiv sajber kriminala

Autor: Tanjug

Vesti

20.09.2018

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Šteta od sajber kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu, i ta suma je svake godine veća", ukazala je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da tehnologija na dnevnoj osnovi brzo napreduje i da zato moramo konstantno da razvijamo sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ana Brnabić i Nebojša Stefanović u borbi protiv sajber kriminala

Srbija je, naglasila je, spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti.

Brnabić je, na otvaranju konferencije o viskotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno", ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

U tom smislu, navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo - za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Navela je i podatak da je prve godine bilo 19 prijava, da bi taj broj rasta godinama, pa je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

"MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala i to najbolje govori o rešenosti Srbije da se bori protiv toga", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da srpski MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organziacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacionoh bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Podsetila je da je, između ostalog, doneta Startegija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba informacionu bezbednost i tehnologije, koji je deo međuanrodne organziacije za saradnju u toj oblasti

To, naglašava, govori da je Srbija spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi sa vodećim evropskim zemljama.

"Srbija je posvećena svim oblicima digitalizacije i nastavićemo da ulažemo u to, kako bismo iskoristili sve prednosti doba u kome živimo, a sa druge strane, ponosna sam što se aktivno borimo porotiv svih pretnji i što smo svesni svih pretnji i što smo dovoljno rano počeli protiv toga da se borimo", rekla je premijerka.

Navela je da je država posevćena bezbednosti građana, kao i privrede i društva u celini, u svakom prostoru, pa i on-lajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Stuka

20.09.2018 13:41

Srbija ce sigurno sprovesti sve u najboljem redu.

JovicaBabic84

20.09.2018 14:25

Srbija ima snazan i odlican tim i normalno je da je tako!

JovicaBabic84

20.09.2018 14:26

Vlada Srbije jako sposobna i ne sumljam da je spremna da se suoci sa svakim vrstom kriminala, pa i sajber kriminalom!

JovicaBabic84

20.09.2018 14:27

Srbija je sprema nego sta za ukori svaki vid kriminala!