(VIDEO) Mesecima se spremali, IGRALI KOLO NASRED TIRANE, a sad mladi folkloraši neće ići na takmičenje?

Autor:

Vesti

20.09.2018

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladenovački folkloraši već mesecima se pripremaju za nastup na Balkanika folk festivalu 2018 u Tirani. Međutim, kako je politika umešala prste, ovi mladi ljudi možda neće moći da učestvuju na međunarodnom događaju zbog uslova učešća predstavnika Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Problem dece koja su pošla da predstave deo srpske kulture u glavnom gradu Albanije nije bezbednosni, niti je išta među organizatorima i igračima iskrslo.

Kako se ispostavilo, kolo KUD Ljubomir Ivanović Gedža se prekinulo kada su prste umešale političke procedure zakomplikovane dubokim međudržavnim sporom.

Krenuli su na put i dalje se baveći političkim rečnikom i finesama, pregovarajući sa organizatorima pod kojim uslovima će deliti scenu sa predstavnicima iz Prištine.

Kulturno-umetničko društvo i dalje ne zna da li nastupa. Dok čekaju, usred Tirane igraju kolo.

- Mi smo samo umetnici iz malog sela Kovačevac, mi smo jedini ansambl u Srbiji koji je posetio Tiranu i Albaniju uopšte u poslednjih 15, a možda i 20 godina... A vi lomite kola na nama - poručio je jedan od folkloraša Nemanja Radojković na svom Fejsbuku.

Kada je sve već rezervisano i uplaćeno stigla je preporuka da ipak ne idu.

- Radovali smo se ovom festivalu. Mi naravno da ne podržavamo Kosovo kao državu i nikad nećemo, ali, znate kako, kada smo pregovarali sa njima pitali su nas i zašto naši nisu istupili na Olimpijskim igrama, kada je bila predstavljena kosovska zastava. Mi, kao Kulturno-umetničko društvo, smo toliko mali da bismo mogli da ovo menjamo politički. Došli smo ovde samo da igramo - kaže Radojković.

- I Grčka učestvuje, a ni oni ne priznaju Kosovo. U pitanju je privatni festival, koji treba da se emituje tek u oktobru, a organizuje ga mladi producent Sokol Guga.

Zamišljen je da bude organizovan po principu Eurosonga i da bude glasanja za države, odnosno da ne možete za svoju zemlju da glasate.

U međuvremenu, mladež iz Mladenovca smeštena je u studentski dom i javljaju da su u dobrim uslovima, ali naši folkloraši juče kada je bio defile kroz Tiranu, nisu učestvovali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading