OD ČETIRI NAJBOLJA KADETA ČAK TRI SU DEVOJKE: Kaća najbolji TOBDŽIJA!

Vesti

07.09.2018

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oficir je čovek kome je otadžbina na prvom mestu, onaj koji je uvek spreman da se odazove pozivu i kome je čast da služi narodu. Ovo za Srpski telegraf poručuje mladi Aleksandar Nuždić iz generacije kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA koji će sutra biti promovisani u prve oficirske činove.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Katarina Janković

DEVOJKA ARTILJERAC

Svečani defile najmlađih oficira Vojske Srbije održaće se na platou ispred Doma Narodne Skupštine, a Srpski telegraf dobio je ekskluzivno pravo da prisustvuje uvežbavanju defilea i upozna najuspešnije kadete, među kojima je i Nuždić. Ovaj Novosađanin, artiljerac, prvi je u rangu u vidu Kopnene vojske i već na početku razgovora shvatamo da pričamo sa pravim oficirom.

- Pre tačno osam godina upisao sam Vojnu gimnaziju u Beogradu i već tada, sa 15 godina, odlučio sam da služim otadžbini i da budem uvek tu kad otadžbina pozove - kaže Nuždić.

131 kadet biće unapređen u čin potporučnika

Njegova koleginica Katarina Janković druga je u rangu Vojne akademije sa prosekom 9,69 i jedina devojka koja je pre četiri godine upisala smer artiljerija. Ova hrabra devojka završila je srednju medicinsku školu u Šapcu, a za akademiju se odlučila nakon promocije vojnog poziva u njenom gradu.

- Najlepše uspomene sa Vojne akademije biće mi artiljerijska gađanja. Pamtiću i prvi susret sa artiljerijskim pukovnikom koji me je nazvao da vidi koja je to devojka "lakša od projektila", a hoće da upiše rod artiljeriju i postane artiljerijski oficir. Prvog časa mi je poručio da ako ne uspem da napunim top na Pasuljanskim livadama, neću proći godinu. Uspela sam i hvala pukovniku što je bio odličan učitelj - priča Katarina.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

DVE ZAKLETVE

Među kadetima biće i onih koji su položili dve zakletve, vojničku i Hipokratovu. Sanja Milutinović iz Kosjerića prva je u rangu Medicinskog fakulteta VMA, a težak put do diplome prošla je sa svim desetkama.

- Iza svakog uspeha stoje veliki trud i rad, a našu klasu čine jako vredni ljudi i biti najbolji u takvoj grupi za mene je posebna čast - skromno poručuje Sanja.

Nevena Nikolić iz Užica, druga u rangu Medicinskog fakulteta VMA, završila je sa jednom devetkom i svim ostalim desetkama, i dodaje da uspeh ne može da se postigne ako ne postoji i ogromna ljubav prema onome što radite.

- Bilo je zahtevno i teško, ali kada nešto toliko volite, na kraju vam i te muke izgledaju lepo - zaključuje Nevena kroz osmeh.

Major Kljajić: Jedna od najuspešnijih generacija

Major Nebojša Kljajić ponosno priča da su kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, koji će biti promovisani u oficirske činove jedna o najuspešnijih generacija sa veoma visokim prosekom ocena.

- Ovo je generacija kadeta koja je ostvarila uspehe na brojnim poljima, kako u nauci, tako i na polju sportskih dostignuća. Posebno smo ponosni na njihove vojničke vrline, znanje, moral, karakter i obučenost, dakle sve one osobine koje jednog oficira čine oficirom - navodi Kljajić.

U čin potporučnika biće unapređen 131 kadet Vojne akademije i četvrte klase Medicinskog fakulteta VMA. Defile će počinje u 10 sati, u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha, a najuspešnijim kadetima biće uručena priznanja.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Ruski MIG nad Beogradom

Remontovani ruski avion mig-29 prvi put je u petak nadletao nebo prestonice zbog generalne probe povodom promocije najmlađih oficira Srbije.

U Srbiju su 21. avgusta stigla dva remontovana miga koje je naša država nabavila od Rusije. Na Vojnom aerodromu Batajnica tada je izveden i probni let ovih aviona u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading