SVETINJA NA VRAČARU ĆE USKORO ZABLISTATI U PUNOM SJAJU: Stiže neviđeni mozaik iz Moskve

Autor: Novosti. Republika

Vesti

01.09.2018

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi kamioni natovareni mozaikom kojim će biti ukrašena oltarska apsida Hrama Svetog Save na Vračaru stići će iz Rusije krajem septembra. Na dekoraciji unutrašnjeg dela "leđa" vračarske svetinje, površine veće od 2.000 kvadrata, u Moskvi je prethodnih meseci radio tim sastavljen od gotovo 150 mozaičara i umetnika predvođenih čuvenim ruskim akademikom Nikolajem Muhinom.

RepublikaFoto: Telegraf/N. PANČIĆ
Hram Svetog Save

Dočekom šlepera i praktično će početi druga faza radova na unutrašnjem ukrašavanju najvećeg hrama SPC. Postavljanjem mozaičke scene Vaznesenja Hristovog pod kupolu krajem prošle godine Muhinov stvaralački tim uspešno je položio sve ispite.

Gotovo bez prekida posao je nastavljen radom na dekoraciji apside kojom će dominirati lik Hrista Spasitelja.

Sloj ukrasa dobiće i pandantifi - lučne površine između polukupola i nosećih stubova. Predstojeći radovi povezaće mozaike od krova do nultog nivoa i zaokružiti dekorativnu celinu naspram glavnog ulaza u Hram.

"Ovaj deo dekoracije, prema planovima, trebalo bi da bude potpuno završen do 2019. godine, kada Srpska crkva obeležava 800 godina postojanja.

Reč je o izuzetno složenom poslu, ali koji je već uspešno obavljen pod glavnom kupolom.

Tamo je ugrađeno 40 tona mozaičkog materijala. Apsida koja će na jesen biti oslikana natkriljuje oltar - najsvetiji deo svakog hrama i otud je neimarski izazov veći", objašnjavaju u SPC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading