JEZIVA ISPOVEST ŽENE KOJA JE PREŽIVELA VIRUS ZAPADNOG NILA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

31.08.2018

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Deset dana agonije sam preživela, imala sam glavobolje kakve ne pamtim, tresla sam se toliko da sam odskakala sa stolice, ali ne sećam se kada me je ujeo komarac".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo za "Blic" priča Zorica M. (37) iz Beograda na samom izlasku sa Odeljenja intenzivne nege Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, gde se oporavljala od groznice zapadnog Nila. Ona je samo jedna od pacijenata koji su popunili ovo odeljenje jer su imali najteži oblik infekcije - upalu mozga, encefalitis ili upalu moždanica, meningitis.

- Prošlog utorka primljena sam ovde, a prve simptome osetila sam u nedelju, 19. avgusta. Bilo mi je muka, osećala sam slabost, nisam mogla da jedem. Mislila sam da me je uhvatio neki virus. U ponedeljak na poslu jedva sam izdržala dan. Ništa nisam jela, osećala sam mučninu i malaksalost do te mere da mi je došlo da puzim. Sledećeg jutra, oko pet sati, počele su drhtavica i vrtoglavica, a i dalje mi je bilo muka. Bila sam u katastrofalnom stanju. Otišla sam u svoj dom zdravlja - počinje svoju ispovest za "Blic" Zorica.

RepublikaFoto: Youtube/Deep Look

Prema njenim rečima, tamo je drhtavica bila toliko jaka da je "odskakala sa stolice", a glava ju je "nenormalno bolela".

- Kapci, obrazi i usta su mi se tresli. Odmah su mi uključili infuziju, dali neke lekove, ali i sredstvo za smirenje zbog te drhtavice. Dobila sam i uput za Infektivnu kliniku. Doktorka mi je rekla da idem tamo ukoliko mi ne bude bilo bolje. Naravno da nisam pomišljala na groznicu zapadnog Nila - priča ona u dahu.

Stanje joj je bilo sve gore, zbog čega ju je sestra dovela na Infektivnu kliniku.

- Na prijemu je počeo da me boli vrat, dobila sam temperaturu, a glavobolja je bila sve vreme jaka. Glavu nisam mogla da okrenem ni na jednu stranu. Tresla sam se i mislila: "Samo neka se desi nešto da mi bude bolje!" Analize krvi, urina, a kasnije likvora ili moždane tečnosti ukazivali su na virusni meningitis - seća se drame Zorica.

Kako dodaje, primljena je na odeljenje i nekoliko dana su joj protekli "kao kroz maglu". Seća se užasnih glavobolja, temperature, mučnine.

- Počeli su da mi daju terapiju. Prva dva dana videla sam sve duplo. Zatvarala sam jedno oko da bih mogla da gledam. Bolela me je glava bez obzira na sve lekove. A svi su se trudili da mi pomognu. Bila sam u agoniji - priča ona i dodaje da je tek u petak osetila poboljšanje posle terapije koju joj je uveo direktor klinike dr Goran Stevanović.

Zorica kaže da je zahvalna lekarima koji su joj bili maksimalno posvećeni tokom njenog boravka na klinici.

- Polako su glavobolje počele da prestaju i stanje da mi se poboljšava. Tek sam u ponedeljak dobila konačnu dijagnozu - groznica zapadnog Nila! Za sve je bio kriv komarac! Ne znam ni kada me je ujeo - priča ona.

Zorica apeluje na ljude da se štite od tih insekata.

- Mažite se i radite sve što možete da sprečite njihov ujed. Mene su spasili svi na Infektivnoj klinici. Da nije bilo njih, ne znam šta bi se desilo - zaključuje Zorica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading