U OKTOBRU I LETO I ZIMA: Kakvo nam vreme predviđaju za jesen

Vesti

20.08.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvuči neverovatno, ali tako je - oktobar, koji nam sledi, biće suvlji i topliji od juna, kada iz kuće nismo mogli da izađemo bez kišobrana! Prosečna temperatura u oktobru iznosiće oko 20 stepeni, a skakaće u pojedinim delovima Srbije i do letnjih 27! Miholjsko leto naglo će prekinuti poslednji oktobarski dani. Tada će živa u termometru pasti na svega 10 stepeni, dok će jutarnja biti svega tri stepena, pa ćemo u istom mesecu imati i leto i zimu.

RepublikaFoto: pixabay.com

To prognozira čuveni meteorološki servis AccuWeather. Dok za Hrvatsku najavljuje velike oluje i čestu kišu, za Srbiju prognozira natprosečno tople septembar i oktobar. Tako će prvih 10 dana septembra biti sunčano i bez padavina, a temperatura će ići do 29 stepeni.

Topli talas, uz manje oscilacije, nastaviće se i u oktobru. Do sredine oktobra skoro da neće biti dana sa temperaturom manjom od 20 stepeni, a kiše će, sudeći po prognozi AccuWeather, biti manje nego u junu i julu.

Slično vreme prognozira i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), koji za oktobar najavljuje Miholjsko leto i manju količinu kiše u odnosu na prosek za taj period. I Đorđe Đurić, meteorolog Weather2umbrella, poručuje da tokom jeseni zadržimo letnju garderobu.

Dok će se Hrvatska boriti sa olujama, u Srbiji se tokom jeseni očekuje samo slabija kiša

Đorđe Đurić, meteorolog

- Topli talas zadržaće se i tokom oktobra, kada se očekuje nekoliko dana s pljuskovima, ali bez naglog pada temperature. Smatra se i uobičajenim da se tokom oktobra javi Miholjsko leto sa temperaturom od 20 do 27 stepeni, pa ga očekujemo i ove godine.

Temperatura Jadrana i Sredozemnog mora sada je prilično visoka, zbog čega će tokom jeseni biti povećano isparavanje, propraćeno naglim razvojem oluja u Hrvatskoj, ali u Srbiji će se to odraziti samo kao slabija kiša - objašnjava Đurić.

Prava zima, prema prognozi AccuWeather, očekuje nas od 27. oktobra. Iako ni tada neće biti kiše, jutarnja temperatura pašće na svega tri stepena, dok će najviša dnevna iznositi 13 stepeni. Poslednjeg dana ovog meseca spremite zimske jakne jer će i na suncu biti maksimum 11 stepeni.

Prva nedelja oktobra

pon. 1.  11-21

uto. 2.  14-22

sred. 3.  13-23

čet. 4.  13-23

pet. 5.  14-24

sub. 6.  12-24

Poslednja nedelja oktobra

pet. 26.  4-20

sub. 27.  4-13

ned. 28.  3-13

pon. 29.  4-12

uto. 30.  4-12

sre. 31.  4-11

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading