OPREZ I ZAMENE ZA CIGARETE SADRŽE DUVAN: IQOS opasan, izaziva zavisnost!

Autor:

Vesti

18.08.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IQOS, zamena za cigarete, ali malo sutra! Ove cigarete, za koje se veruje da su manje štetne po zdravlje, sadrže čak 84 odsto nikotina koji se nalazi i u običnim cigaretama, tvrdi dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

RepublikaFoto: youtube.com/Sergeй Savčenko

MARKETINŠKI TRIK

Zbog toga, tvrdi dr Krstevljeva, IQOS ne može da bude nikakva zamena niti sredstvo za odvikavanje od pušenja.

- To je samo marketinši trik, zavaravanje osoba koje žele da ostave pušenje - započinje ona.

Iako se, prema njenim rečima, u ovoj spravi duvan zagreva na nižoj temperaturi, ipak i tu dolazi do oslobađanja štetnih materija.

- U tim cigaretama se takođe nalazi duvan. Iako se on ovde zagreva na 300 stepeni, a ne na 600, kao u drugim cigaretama, to je i dalje vrlo visoka temperatura, usled koje se oslobađaju štetne materije, a pre svega aerosol - objašnjava dr Krstevljeva i dodaje da se u njima, osim toga, nalaze i razni aditivi, mirisi i ukusi koji su takođe štetni po ljudski organizam.

DR KRSTEVLJEVA: U njima se osim duvana nalaze i razni aditivi, mirisi i ukusi koji su takođe štetni po ljudski organizam

Ipak, naša sagovornica ističe da je jedan od najvećih problema to što IQOS ima 84 odsto nikotina koji se nalazi i u običnoj cigareti, a njegovo pakovanje namenjeno je posebno mladima.

UNIŠTAVA PLUĆA

- Poznato je da je nikotin taj koji izaziva zavisnost. Posle nekoliko upotreba IQOS, korisnici postaju zavisnici od nikotina i prelaze na nešto jače. Takvi proizvodi su ulazna vrata za upotrebu duvana, posebno kod mladih. Svakodnevno se pojavljuju novi radovi koji ukazuju na to da i sagorevani duvanski dim uništava epitel pluća i smanjuje odbrambenu snagu organizma - upozorava dr Krstevljeva.

Tim povodom poslali smo i pitanja kompaniji "Filip Moris", koja proizvodi IQOS cigarete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading