SKANDAL! Šabić napao MUP zbog Šaćirija i Behramija

Autor: danas.rs

Vesti

17.08.2018

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenik Rodoljub Šabić podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu zbog sumnje da u radnjama jednog ili više službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje elementi krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka u slučaju dvojice švajcarskih fudbalera albanskog porekla, rođenih u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Rodoljub Šabić

Kako se navodi u saopštenju, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ranije je pokrenuo postupak nadzora zbog toga što su se u pojedinim medijima pojavili izvod iz matične knjige rođenih za Đerdana Šaćirija izdat u Vranju, kao i izvod i uverenje o državljanstvu za Valjona Behramija, koji su izdati u Kraljevu, svi datirani za 21. jun 2018. godine.

Gradske uprave Vranja i Kraljeva obavestili su Poverenika da su navedena dokumenta izdale Policijskoj upravi za Gnjilane izmeštenoj u Vranju i Policijskoj upravi za Kosovsku Mitrovicu izmeštenoj u Kraljevu, na osnovu njihovih službenih zahteva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đerdan Šaćiri

Poverenik, imajući u vidu obim ovlašćenja u odnosu na medije, kao i garancije tajnosti novinarskih izvora nije sprovodio postupak prema medijima, ali je pokrenuo postupak nadzora prema MUP-u i zatražio izjašnjenje o tome da li je MUP dostavio medijima ta dokumenta, te po kom osnovu je vršio obradu podataka o ličnosti.

I pored proteka roka i urgencije Poverenik nije primio odgovor MUP-a, navodi se u saopštenju.

Kako on podseća, zakon predviđa ko i na koji način može da traži izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu.

- Ne ulazeći, do izjašnjenja MUP-a, u to da li je uopšte postojao i kakav osnov za obradu podataka u ovom slučaju, sasvim je izvesno da se redistribucija tih podataka radi obezbeđenja ‘pikantnih’ tema tabloidnim ili drugim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom, odnosno da predstavlja grubu zloupotrebu ovlašćenja, te da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više NN službenih lica MUP-a postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, za koje delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora - piše u saopštenju poverenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Napoleon III

17.08.2018 15:20

Zasto napasti MUP da je otkrio te informacije??? Mozda je maticar koji je izdao uverenje slikao i to lepo naplatio....Sarlatanski je napadati i optuzivati bez dokaza.

milena

17.08.2018 16:26

Bez dokaza ne treba kriviti nekoga.

Kosta

17.08.2018 17:02

Ajmo gde su ove patriote sto se bore za ocuvanje kosova.Djilas,jeremic.Obradovic,Sava Janjic da osude Sabica za ovaj potez.Evo mala cinjenica,kojom mogu dokazu neku iskrenost svog patriotizma.Ajde osudite javno sabica.

Katarina

17.08.2018 17:19

Jel ovaj normalan? Skloniti ga sa te pozicije.