U NOVOM PAZARU NEMA ZAJEDNIČKOG KUPANJA: Muškarci i žene odvojeno u bazene!

Autor: K. JOVANOVIĆ

Vesti

16.08.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi Pazar je jedini grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene. Pa tako, muškarci na gradskom bazenu mogu da se kupaju svakog dana od 10 do 15 i od 17 do 19 sati, a jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17 i muškarcima je tada strogo zabranjen ulazak.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Muškarci imaju sedam sati rashlađivanja

Ovakav raspored termina i odvajanje muškaraca i žena uveden je poslednjih 15 godina, kada su se, kako tvrde upućeni, pojavile vehabije u Novom Pazaru.

U ženskom terminu, od 15 do 17, sati muškarcima je strogo zabranjeno da dolaze na kupanje

 

- Sećam se da smo kao deca svi zajedno išli na bazen. Doduše, ovo je tradicionalna sredina, pa žene nikad nisu ni išle na bazen, ali devojčice i devojke jesu zajedno sa dečacima. To nam je bila jedina prilika da vidimo oskudno odevene devojke jer ih na ulicama nije bilo - iskreno priča Novopazarac Suad Martinović (45), koji i dalje redovno dolazi na bazen.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Razdvajanje termina zaživelo je i na drugim bazenima u okolini grada i privatnim spa-centrima.

- Pokušali smo da imamo porodične i zajedničke termine, ali nije nam se isplatilo i vratili smo se na muške i ženske termine. Za sada to funkcioniše dobro, a ženama smo izašli u susret i dozvolili da granica za dečake u ženskim terminima bude do šest godina. Mnoge pokrivene žene su se bunile što dečaci dolaze na bazen u ženskom terminu - kažu u jednom spa-centru.

Novopazarke su podeljenih mišljenja, ali su uglavnom protiv ovakvih podela.

- Govore da hoće da razvijaju turizam, diče se i hvale banjama i spa-centrima, a kada, recimo, dođe porodica iz Kraljeva, šokira se jer ne mogu zajedno da koriste sadržaje. Umesto da se razvijamo, mi se vraćamo u 16. vek. Gde da se zajedno kupaju majka i deca? - ljutito pita Amela Tandir (31).

U Gradskoj upravi kažu da nisu oni ti koji treba da određuju kako će bazeni raditi i raspoređivati termine jer u gradu postoji samo jedan olimpijski bazen, koji se poslednjih godina daje u zakup privatnim ugostiteljskim firmama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading