ISTI GRAD, A RAZLIKE U TEMPERATURI I DO 10 STEPENI: Na Vračaru 35, a na Košutnjaku 28

Vesti

15.08.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđane koji žive u naselju Medaković juče ujutru probudili su jak pljusak i grmljavina, a na Novom Beogradu i u Zemunu u isto vreme bilo je sunčano. Isti grad, a vreme i temperatura potpuno različiti?! Meteorolozi kažu da tu nema ništa čudno i da razlika u temperaturi samo u Beogradu može da ide i do 10 stepeni.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ubiše nas vremenske razlike

ISTI GRAD, 10 STEPENI RAZLIKE

Tako je juče na Mostarskoj petlji i na Vračaru u podne živa u termometru dostizala 35. podeok, dok je na Avali u isto vreme bilo 26, a na Košutnjaku 28 stepeni. Đorđe Đurić, meteorolog Weather2umbrella objašnjava da su glavni krivci za to toplotna ostrva, mesta u kojima je zatvorena cirkulacija vazduha pri stabilnom vremenu, kakvo je upravo ovih dana.

Loznica uvek najtoplija, Sjenica najhladnija

- Kad je vreme stabilno, vedro i bez vetrova, razlike u temperaturi se najviše osete. Beograd je najtopliji grad u zemlji, i u jutarnjim i u noćnim satima, s tim što je temperatura najviša na toplotnim ostrvima - industrijskim zonama i delovima gde ima najviše betona i saobraćaja, ali je zato mnogo prijatnije u priobalju i pošumljenim delovima grada - objašnjava Đurić i dodaje da u tim zelenijim delovima prestonice može da bude i za 10 stepeni hladnije nego u centru grada.

Prema njegovim rečima, slično je i zimi kada se dešava da u Surčinu bude magla i debeli minus, a da je centar prestonice uveliko iznad nule.

Razlike u temperaturi variraju ne samo u prestonici već i u celoj Srbiji.

BOSANSKI VAZDUH U LOZNICI

Sve je to normalno, priča Đurić, jer gradovi imaju svoje mikroklime.

- Tako je u gradovima koji su na većim nadmorskim visinama hladnije, poput Užica i Ivanjice. Još hladnije je u Sjenici i Novoj Varoši, koji su planinska mesta. S druge strane, u Loznici često duva fenski vetar, koji nastaje spuštanjem vazduha sa planina u Bosni i njegovim zagrevanjem, i to ovaj grad čini jednim od najtoplijih u zemlji. Dešava se da tu čak i zimi temperatura bude do 20 stepeni - navodi Đurić.

Najtopliji delovi Beograda: Terazije, Slavija, Mostarska petlja, Sajam, Bulevar despota Stefana, Autokomanda

Ipak, od svih gradova, šampion u temperaturnom variranju je Negotin. Ovaj grad neretko beleži i najtoplija leta i najhladnije zime.

Najhladniji delovi Beograda: Avala i podavalska naselja, Zvezdara, Košutnjak, Novi Beograd, Zemun (uz reku), Surčin, Vidikovac, Rakovica

- To je najistočniji grad, otvoren prema Vlaškoj niziji. Leti su česti prodori vrelih vazdušnih masa, a zimi prodiru ledeni talasi - pojašnjava on.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading