STRAŠAN LICEMER: MINISTAR KULTURE BRANI ĆIRILICU, ALI ZAMALO

Autor: MARIJA SAMOJLOVIĆ

Vesti

07.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodi (navodno) kampanju za odbranu ćirilice, a svojim firmama daje imena na engleskom i upisuje ih u Agenciju za privredne registre (APR) latinicom. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pokazao je time da je licemer prve vrste.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

Krenimo redom. Čovek koji je, recimo, juče, gostujući na TV, upozorio da je ćirilice sve manje i manje u upotrebi i da su zato pripremljene izmene i dopune zakona, uključujući i kaznene mere (što je potpuno u redu), 2002. godine osnovao je kao suvlasnik kompaniju za odnose s javnošću "Logos public relations". Omaklo mu se, možda će neko pomisliti, međutim, ministar kulture i sadašnji vrsni borac za ćirilicu potrudio se nešto kasnije da se ponovo iskaže, pa je osnovao (ponovo kao suvlasnik) i firmu za lobiranje "Lex & Lobby". Konačno, Vukosavljević je registrovao jedno preduzeće i na srpskom, kompaniju za kompjutersko programiranje "Moj heroj", ali je u APR njeno poslovno ime zaveo na latinici, iako postoji mogućnost izbora, a ulaskom na sajt APR može se videti da je veliki broj naziva firmi ispisan ćirilicom.

NEKA KAZNI SEBE

E sad, da iole stoji iza svojih reči, možda bi ministar mogao za početak borbe za ćirilicu sam sebi da odreže kaznu kojom preti drugima - od 5.000 do 100.000 dinara za odgovornu osobu i od 500.000 do 1.000.000 dinara za preduzeće.

RepublikaFoto: zavetnici.rs
Milica Đurđević - ZAVETNICI

Milica Đurđević, predsednica Srpskog sabora Zavetnici, smatra da je Vukosavljević poslednji čovek koji nekom treba da preti kaznama.

- Neka ministar ogroman novac koji je dodelio za snimanje sramotnih filmskih projekata koji Srbe prikazuju kao zločince preusmeri u fond za očuvanje ćirilice - poručila je Đurđevićeva.

POGODNA IZREKA

Analitičar Saša Borojević još je oštriji:

- Imajući u vidu imena Vukosavljevićevih kompanija, njegova borba za ćirilicu može se objasniti starom izrekom "Lopov viče 'drž'te lopova'". Na veliku žalost Srbije, takav ministar je trebalo u najmanju ruku da bude debelo kažnjen zbog loših rezultata i svih drugih problema u svom resoru, a ne da kao brani ćirilicu.

Na pitanje Srpskog telegrafa zašto je, kad se već predstavlja kao borac za ćirilicu, davao firmama engleska imena i upisivao ih u registar na latinici, dobili smo sledeći odgovor iz Vukosavljevićevog ministarstva:

- Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nije bio jedini osnivač navedenih firmi. U tom trenutku bilo je preovlađujuće takvo mišljenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading