SMRTONOSNI KOKTEL POSTAO HIT MEĐU MLADIMA: Mešaju energetska pića i drogu, ZAVRŠAVAJU NA TOKSIKOLOGIJI

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

06.08.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasan koktel droge i energetskih pića, koji može da dovede i do smrti, hit je među mladima, pa tako sve više njih, među kojima ima i maloletnika, završava na toksikologiji na VMA upravo zbog konzumiranja ove fatalne kombinacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izlazak vikendom u grad, želja da sve vreme budu "u igri", da ostanu što duže budni i da imaju provod za pamćenje, mnoge mlade tera na zloupotrebu opasnih supstanci. Posebno zabrinjava i to što su ne samo energetska pića, već i alkohol i narkotici lako dostupni i mogu da se nabave po niskim cenama.

- Sistematsko uništavanje organizma, koje može imati i smrtni ishod, počinje najpre uzimanjem marihuane, potom se prelazi na kombinaciju energetskih pića sa alkoholom, a u najozbiljnijim slučajevima u brutalnom spoju su i narkotici - objašnjava doktorka Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Kako objašnjava, mladi najčešće kombinuju energetska pića sa alkoholom, ali ih piju i uz ekstazi i amfetamine, ređe uz marihuanu.

- Posebno je opasno kada se sve uklopi sa novom vrstom ekstazija koja ima veću količinu MDMA (generičko ime metilendioksimetamfetamin, prim. nov.). Tada imaju poseban osećaj bliskosti sa ljudima i potrebnu za kretanjem, ali prvo neželjeno dejstvo je gubitak tečnosti za šta su najveći krivac energetska pića. Upravo ova kombinacija, koja može da bude i smrtonosna, osim drastičnog gubitka tečnosti dovodi do problema sa srcem, ali i epileptičnih napada zbog čega mnogi mladi završavaju na toksikologiji na VMA - objašnjava doktorka.

Foto: Ilustracija

Doktora Vučetić Arsić kaže i da već nekoliko godina upozorava javnost da se povećava broj tzv. novih psihoaktivnih supstanci.

- Njih ima više od 650 i to je jedna paleta droga koja nama i nije tako nova, ali je javnosti, naročito roditeljima teško da prepoznaju o čemu se radi, pogotovo što se ne mogu detektovati na klasičnim pregledima urina - istakla je.

Za nijansu manje opasna kombinacija koju bi trebalo takođe ozbiljno shvatiti je kada mladi na žurkama često udružene piju alkohol i energetska pića.

- Kada kombinuju energetska pića sa alkoholom pokreti i koordinacija se u nekom momentu popravljaju jer dolazi do neke vrste balansa. Stimulisani su, mogu da plešu i da se zabavljaju. Međutim, posle kratkog vremena taj osećaj se gubi, postaju pijaniji i gube kritičnost u tom smislu - kaže doktorka.

Kako objašnjava, energetska pića vuku vodu iz organizma, zbog velike količine kofeina, i izazivaju dehidrataciju.

- U najboljem slučaju biće u stanju opšte malaksalosti, ali ubrzo dolazi do poremećaja srčanog ritma, raste puls, mogu imati osećaj preskakanja srca, dok na duže staze gledano dolazi do oštećenja jetre - kaže doktorka Vučetić Arsić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading