JUNACI BORBE SA VATRENOM STIHIJOM U ZEMUNU: Krov se obrušio, a vatra nas OPKOLILA!

Vesti

02.08.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Požar se širio neverovatnom brzinom. Oko nas je sve padalo, rušili su se limeni paneli i grede, pucalo je staklo, plamen je gutao sve pred sobom... Svakog trenutka moglo je doći do eksplozije zbog blizine trafo stanice." Ovako za Srpski telegraf počinju priču vatrogasci Zoran Zarvić (37) i Mirko Milojković (32), koji su sa još 155 kolega gasili veliki požar koji je u utorak uveče zahvatio nekoliko fabrika i skladište u Ulici Cara Dušana u Zemunu.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Mirko Milojković i Zoran Zarvić

Vatra je buknula oko devet uveče, a do zaključenja ovog broja još nije potpuno ugašena. Neverovatnom posvećenošću vatrogasaca sprečeno je širenje požara i sačuvani su životi okolnih stanara.

GASILI DO ZORE

Zarvić i Milojković dočekali su ekipu Srpskog telegrafa u vatrogasnoj stanici Zemun, posle više od 12 sati danonoćnog rada.

- Na mesto požara došli smo oko 23.40 da zamenimo kolege koje su se nadljudskim naporima borile sa vatrenom stihijom. Požar se širio strahovito brzo jer je zahvatio montažne objekte, fabrike i skladišta sa lako zapaljivim materijalima, plastikom, papirima... Do tri-četiri ujutru plamen se samo rasplamsavao i do ranog jutra smo se borili ne da ga ugasimo, već da ga obuzdamo, koliko je bio jak - kaže iskusni Zoran Zarvić, koji iza sebe ima već 14 godina staža.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Salon nameštaja potpuno izgoreo

NEMA STRAHA

Iako mlađi, Mirko je po hrabrosti stao rame uz rame sa starijim kolegama. Najstrašnije, priseća se, bilo je kada im se tik pred očima obrušio krov od oko 200 kvadrata. Ipak, u tom trenutku nije mislio na strah, već samo na to kako da sačuva ljude i njihove kuće u blizini.

- Temperatura je bila ogromna, jara je bila svuda oko nas. Iako je bilo naređenje da gasimo spolja, plamen nas je vukao da uđemo unutra. Stajali smo na vratima kada se pred nama obrušio ceo krov. Nismo znali da li je detonacija, nismo videli ništa, plamen je stigao do nas. Ipak, imali smo dva ključna zadatka: da sačuvamo okolne kuće od vatre i obližnju trafostanicu i tome smo bili posvećeni do jutra - priča Mirko Milojković.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

O posvećenosti vatrogasaca dovoljno govori to da su se oni kojima je pozlilo vraćali na teren odmah pošto su im lekari ukazali pomoć.

- Neke kolege su dehidrirale usled neverovatno visoke temperature i napornog rada, ali čim im je pružena pomoć, vratile su se i nastavile gašenje - napominje Milorad Krešeljak, komandir vatrogasne stanice Zemun.

POŽAR U BROJKAMA
157 vatrogasaca gasilo požar u Zemunu
32 vatrogasna vozila bila tokom noći
11 cisterni vode dovezao "Beogradski vodovod"
4 vatrogasca lakše povređena
8 hiljada kvadrata gorelo
5 hiljada kvadrata sačuvano

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading