Poverenik traži da se TUŽILAŠTVO pozabavi aplikacijom "Izabrani doktor"

Autor: Tanjug

Vesti

23.07.2018

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je Višem javnom tužilaštvu predložio da, povodom mobilne aplikacije "Izabrani doktor", ispita osnovanost sumnji koje ukazuju na izvršenje krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Kako je saopštila Kancelarija Poverenika, radi se o sumnji da je došlo do ozbiljne kompromitacije zbirki podataka o ličnosti građana Republike Srbije, i to matične evidencije RFZO, te Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). 

Naročito osetljivi podaci građana koji se obrađuju na osnovu zakona, upotrebom promovisane aplikacije ustupljeni su privrednom društvu problematičnog statusa, i to za svrhe direktnog marketinga i profilisanja građana, dodaje se u saopštenju.

Uslovi korišćenja i politika privatnosti aplikacije, koji ovo nedvosmisleno potvrđuju, odmah pošto je Poverenik otvorio postupak nadzora, uklonjeni su sa interneta i do danas nisu dostupni, tako da je sasvim nepoznato pod kojim uslovima se podaci koriste.

Nakon otvaranja postupka nadzora, aplikacija je pretrpela više izmena, od kojih je najznačajnija ta što je, kao vlasnik iste, umesto privrednog društva Sorsix International d.o.o., sada označeno Ministarstvo zdravlja, uz oznaku da aplikacija predstavlja sastavni deo IZIS-a. 


Ali, s obzirom da ministarstvo nije zakonom predviđeni rukovalac IZIS, već je to Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", neminovno se otvara pitanje zakonitosti obrade podataka, odnosno neovlašćenog pristupa podacima iz IZIS-a.

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut", u postupku nadzora, i pored uredno dostavljenog zahteva za izjašnjenje a potom urgencije, nisu odgovorili Povereniku na postavljena pitanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
sreta

23.07.2018 09:26

Moze li ovaj covek da pusti ovu drzavu da funkcionise normalno?

verica

23.07.2018 09:28

Sve je u najboljem redu i ne kvari nesto sto odlicno funkcionise.

Mija

24.07.2018 21:47

Sa kojim pravom Sabic kritikuje Vladu Srbije.Njemu ne ide u prilog nista sto je u korist gradjana Srbije.Kako ga nije sramota.