Od jeseni škole otpuštaju DOMARE, a zapošljavaju PSIHOLOGE?

Autor: Tanjug

Vesti

20.07.2018

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od jeseni će deo nenastavnog osoblja postati tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika. Unija sindikata čak tvrdi da bi oko hiljadu radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta, a reč je o tetkicama, domarima, ložacima i drugom nenastavnom osoblju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stevan Jurić iz Unije upozorava da to moze biti opasno, jer će kotlovi za grejanje ostati bez nadzora, a to može biti opasno. 

Istovremeno, ministar prosvete Mlade Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa, a u Ministarstvu za Novosit potvrđuju da će povećati broj stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije protiv nasilja, ali i zbog novina koje se uvode, poput karijernog vođenja učenika, ili nacionalno ispitivanja obrazovnih postignuća učenika.

Kad je reč o tehničkom i pomoćnom osoblju, u Ministarstvu kažu da je njihov broj određen kvadraturom škola, koje su, s obzirom na sve manje dece u školama, u mnogim objektima nesrazmerno velike u odnosu na broj đaka. 

U sindikatu ipak očekuju da do početka školske godine bude izmenjen pravilnik u kojem se sada ne mogu uskladiti nova pravila rada s brojem tehnoloških viškova, jer je ova sadašnja, kažu, dobijena ukrštanjem broja učenika i kvadrata. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading