OTKRIVENA MISTERIJA LOBANJE PRONAĐENE U JUG BOGDANOVOJ

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

18.07.2018

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o lobanji pronađenoj na gradilištu u Jug Bogdanovoj ulici, za koju za sada još niko nije utvrdio period iz kog datira, po ko zna koji put povela je raspravu o tome šta sve krije ispod beogradskog asfalta.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Lobanja pronađena u Jug Bogdanovoj

Malo je poznato da se na prostoru Zelenog venca svojevremeno nalazilo veliko hrišćansko groblje koje je potom naredbom kneza Miloša preseljeno na Tašmajdan.

Preciznije, centralni deo ovog kraja bio je ništa drugo do poveća bara, dok se na ukrštanju Brankove i Pop Lukine nalazilo pomenuto mesto počinka.

- Spomenar o starom Beogradu" naslov je knjige Nikole Trajkovića u kojoj se navodi da je ono tu postojalo u 18. veku, te da je bilo podeljeno na Veliko (duž Brankove ulice) i Kužno (ne mestu Obilićevog venca i hotela "Palas") - namenjeno stradalima od bolesti.

O značaju ovog mesta u prilog govori i podatak da ga pojedini navode i kao najstarije srpsko groblje.

Da li je nedavno pronađeni ostatak ljudskog tela baš dokaz tome ostaje na nauci da dokaže.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Sem toga, za danas jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta prestonice vezuje se i priča da je na njemu nakon izmeštanja pogrebnih ostataka trebalo da bude podignuto pozorište.

Vlast je, naime, bila spremna da 1852. izdvoji 2.000 dukata za takav poduhvat i do polaganja kamena temenca je došlo po projektu izvesnog italijanskog arhitekte, ali je početni kapital, ispostaviće se, uzaludno potrošen na močvarnom zemljištu nezgodnom za gradnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading