AMERIČKI VIRUS UZEO MAHA: Najviše zaraženih u Beogradu

Autor: Republika

Vesti

16.07.2018

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolest ruku, stopala i usta poznata još i kao "američki virus", toliko je uzela maha da su od početka 2018. godine zabeležene čak četiri epidemije, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a najviše zaraženih bilo je u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Od početka 2018. u Srbiji su registrovane četiri epidemije ove bolesti u predškolskim ustanovama i to tri sa teritorije okruga Beograda i jedna sa teritorije Moravičkog okruga. Jedna epidemija je prijavljena u martu, a ostale u junu. Ukupan broj registrovanih slučajeva oboljevanja je 62 - kažu za "Blic" iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Virusno oboljenje, koje se može preneti ne samo direktnim, već i indirektnim putem, primera radi, preko igračke, i koje pogađa mahom decu do pete godine, može da bude veoma neprijatno. Naime, osim povišene temperature, smanjenog apetita i bola u grlu, mogu se pojaviti ospe u vidu malih plikova, pre svega na šakama, stopalima, oko usana i u usnoj duplji.

 Ove promene mogu se pojaviti i na kolenima, laktovima, zadnjici i u usnoj duplji. U ustima se promene tipično nalaze na jeziku i unutrašnjoj strani obraza. Ipak ne pokazuju svi inficirani iste simptome. Neki ljudi, posebno odrasli, mogu se inficirati i bez simtoma, ali oni i dalje mogu preneti virus na druge. Higijena ruku je osnov za sprečavanje širenja bolesti - dodaju iz "Batuta".

Bolest najčešće traje tri do pet, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije. Terapija je simptomatska, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija deteta, a u slučaju povišene telesne temperature se daju antipireptici prema savetu predijatra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading