MAKAR NEŠTO: Spasen jedan deo srušene kuće Đure Jakšića!

Autor: Tanjug

Vesti

10.07.2018

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" spaslo je deo porušene kuće u Kragujevcu u kojoj je neko vreme šezdesetih godina 19. veka živeo Ðura Jakšić i ostatke će izložiti u Muzeju srpske književnosti u okviru udruženja.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mesto gde je bila kuća Đure Jakšića

Kuća u centru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici, u kojoj je živeo najznačajniji pesnik srpskog romantizma i znameniti slikar, decenijama se urušavala i odlukom lokalnih vlasti pre nekoliko dana je srušena.

Prema rečima člana Gradskog veća za kulturu Kragujevca Miljana Bjeletića, kuća je srušena da bi se izgradila nova, pošto su nadležne službe i arhitekte procenili da ne može da se renovira.

Bjeletić podseća da je Zavod za zaštitu spomenika kulture, čiji je osnivač grad Kragujevac, u nekoliko navrata od 2000. godine obraćao nadležnim republičkim institucijama sa zahtevom da ona postane spomenik kulture, ali odgovor je bio da kuća nema ni arhitektonsku ni umetničku vrednost, niti ima dovoljno relevantnih istorijskih činjenica na čijim osnovama bi se proglasila spomenikom kulture.

On je naveo, kako je objavljeno na sajtu Grada Kragujevca, da su odlukom o budžetu još prošle godine planirana sredstva za izgradnju nove kuće. 

Bjeletić kaže da će kuća imati dva nivoa, podrumski, u kojem će biti promovisana šumadijska i kragujevačka vina, dok će gornji deo biti namenjen "za sadržaje kulturno umetničkog stvaralaštva". 

Predsednik "Adligata" Viktor Lazić je u saopštenju dostavljenom Tanjugu naveo da je Hristina Nikolić Murti, rodom iz Kragujevca, sačuvala delove porušene kuće.

- Odvezli su bivšu kuću negde na deponiju. Uspela sam da uzmem deo grede, potom manji, ali originalan deo fasade, nekoliko cigala i nešto ćeramide s krova. Radnici, koji su učestvovali u raščišćavanju, shvatili su da treba spasiti makar deo traga o postojanju kuće, pa su priskočili u pomoć -obavestila je Nikolić Murti Lazića.

Lazić kaže da će cigle i crepovi porušene kuće, u kojoj je živeo Jakšić, biti izloženi u Muzeju srpske književnosti, pod staklom, na počasnom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading